23 Mai 1948 - Corneliu Balla a fost arestat de pe băncile şcolii româneşti din Beiuş de către Securitate
La 23 Mai 1948 Corneliu Balla, profesor și publicist și poet român careian, a fost arestat de pe băncile şcolii româneşti din Beiuş de către Securitate de pe băncile şcolii româneşti din Beiuş, fiind condamnat de Tribunalul militar Cluj la 1 an şi 6 luni închisoare corecţională şi 3 ani interdicţie corecţională pentru activitate în cadrul Frăţiilor de Cruce.
Corneliu Balla a fost unul dintre reprezentanții de seamă ai culturii careiene. S-a născut la 11 aprilie 1930, la Olosig, județul Bihor. Tatăl său, născut la Moftinu Mic, a fost notar comunal iar mama sa, Margareta Gabriela Raţiu s-a născut la Istrău în familia dascălului local Ioan Raţiu. Bunicul lui Corneliu Balla, Ioan Raţiu, s-a numărat printre membrii fondatori ai băncii româneşti din Sanislău, Arina, ce a luat fiinţă la 25 iunie 1906 şi a fost delegat ca reprezentant al Reuniunii învăţătoreşti sătmărene să participe la Marea Adunare de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia.
Vremurile tulburi în care a pornit în viață îi vor marca destinul ce nu va fi ferit de suișuri și coborâșuri. După Dictatul de la Viena va rămâne în refugiu la internatul școlii din Beiuș ale cărei cursuri le urma. Peste șase ani aici va suferi și prima arestare politică, fiind acuzat că a făcut agitație împotriva minciunilor proliferate de la tribună de Petru Groza, aflat în vizită la Beiuș. Vor urma alte arestări și condamnări mai lungi sau mai scurte care îl vor perinda prin închisorile de la Oradea, Cluj, Aiud, închisoarea pentru copii de la Târgșor.
Urmare a acestor condamnări, prestează mai multe munci sub calificarea sa economist-merceolog, muncitor, muncitor necalificat, arhivar. Reușește să obțină certificatul de maturitate (bacalaureatul) în 1965, sesiunea din iunie, apoi se înscrie în toamna aceluiași an la Facultatea de filologie, secția limba și literatura română, forma fără frecvență, a Universității Babeș Bolyai din Cluj Napoca.
Preluare Buletin de Carei
Revista MAGAZIN CRITIC a împlinit 18 ani de apariție neîncetată. Din luna martie 2007, revista…
La data de 12 Mai 1886 s-a înființat "Secția pentru colonizarea secuilor" a societății Emke,…
În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…
Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…
Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…
Eram și noi ca stele aprinse în boltă Clipesc fermecător și se salută Am dat…
Leave a Comment