28 Mai 1946 - Căminul Studențesc „Avram Iancu” din Cluj a fost atacat de muncitorii iredentiști maghiari și pro-comuniști de la fabrica Dermata și atelierele CFR, Foto: facebook / Liga Studenţilor - LS IAŞI
28 Mai 1946 – Căminul Studențesc „Avram Iancu” din Cluj a fost atacat de muncitorii iredentiști maghiari și pro-comuniști de la fabrica Dermata și atelierele CFR
“În noaptea de 28 spre 29 mai 1946 Căminul Studențesc „Avram Iancu” din Cluj a fost atacat de muncitorii iredentiști maghiari și pro-comuniști de la fabrica Dermata și atelierele CFR.
Înarmați cu răngi de fier, arme de foc și cocktailuri molotov i-au atacat pe studenții din cămin, cu scopul de a elimina rezistența anti-comunistă și anti-iredentistă a studențimii clujene.
Se striga frenetic: „Vrem sânge de valah!”
Parterul căminului a fost devastat complet, însă studenții au reușit să se baricadeze în cămin și să riposteze cu borcane, găleți cu apă, cărămizi, țigle și piese de mobilier.
Riposta a fost atât de îndrăzneață, că atacatorii au început să bată în retragere.
O patrulă sovietică care era în zonă i-a alungat definitiv, însă autoritățile au operat arestări fix în rândul studenților anticomuniști.
Greșeala poliției aservite noului regim a fost scânteia care a generat greva studențească din primăvara anului 1946. Mii de studenți au protestat pe străzile Clujului timp de 19 zile (1-19 iunie 1946) până când toți studenții români au fost eliberați.
Liderul evenimentelor de atunci a fost viitorul mitropolit al Clujului, Vadului și Feleacului, Bartolomeu (Valeriu) Anania, pe vremea respectivă student în anul al II-lea la medicină și președinte al studențimii clujene.
În prezent, fostul cămin este sediul Facultății de Drept de la Universitatea Babeş-Bolyai.
Clujul încă păstrează vie memoria luptei anticomuniste și antirevizioniste a studențimii române!”
Sursa: Liga Studenţilor – LS IAŞI
Revista MAGAZIN CRITIC a împlinit 18 ani de apariție neîncetată. Din luna martie 2007, revista…
La data de 12 Mai 1886 s-a înființat "Secția pentru colonizarea secuilor" a societății Emke,…
În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…
Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…
Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…
Eram și noi ca stele aprinse în boltă Clipesc fermecător și se salută Am dat…
Leave a Comment