5 Iunie 1896 - Preotul David Voniga este condamnat la 1 lună temniță de stat și 100 de florini amendă, pentru un articol de ziar
La 5 Iunie 1896 a început procesul de presă din 5/17 iunie 1896, a ziarului „Lumina” din Giula (n.r. maghiară Gyula, un oraș din Ungaria cu o numeroasă comunitate de români). Procesul a avut loc la Curtea de jurați din Oradea-mare. Acuzatul: David Voniga, preot și învățător în Giula și redactor al „Luminei”,revistă socială, culturală şi ştiinţifică a românilor din Ungaria, înființată în anul 1894 chiar de David Voniga.
Substratul acuzației: Un articol intitulat „50 florini sau ispita dascălilor confesionali”, în care acuzatul a înfierat tendința maghiarizătoare a guvernului ungar, care a dispus a se distribui premii de câte 50 de florini învățătorilor de la școlile confesionale nemaghiare care au excelat în predarea limbii maghiare. Procurorul a găsit în acest articol delictul de „agitare contra Statului”. Acuzatul a fost condamnat la 1 lună temniță de stat și la 100 de florini amendă.
Florinul era o monedă, de obicei din aur. În limbile germanice, sunt numite gulden, care semnifică „din aur”. Monarhia austriacă a utilizat florinul (Gulden) începând din 1754. Austro-Ungaria avea drept monedă florinul austro-ungar (Gulden) de la constituirea sa, în 1867, până la înlocuirea acestei monede, în 1892, prin coroana austro-ungară. Până și forintul actual din Ungaria (HUF), este de fapt numele maghiar al florinului.
Așadar, o amendă de 100 de florini însemna o amendă pecuniară destul de usturătoare, fiind vorba de o mică avere, pe lângă o condamnare de 1 lună de închisoare “de stat”. Din această pricină, “Lumina”, ,revistă socială, culturală şi ştiinţifică a românilor din Ungaria, înființată în anul 1894 chiar de David Voniga, a avut o viață foarte scurtă, efemeră.
5 Iunie 1896 – Preotul David Voniga este condamnat la 1 lună temniță de stat și 100 de florini amendă, pentru un articol de presă
Articolul preotului David Voniga era îndreptat împotriva maghiarizării agresive prin școlarizare exclusiv în limba maghiară, o tendință pornită prin legile de maghiarizare ale contelui Trefort și ale șovinului Apponyi:
“(…) …a seduce şi câştiga învăţătorii confesionali cu premii de 50 de florini, de a-i face lacomi şi accesibili în schimbul acestei remuneraţiuni de a dezvolta, în favorul limbii maghiare şi în âdetrimentul învăţământului român, instruirea limbei maghiare mai mult progres dect pretinde legea”
David Voniga
În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…
Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…
Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…
S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…
Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…
Leave a Comment