Știri

De ce există testarea prenatală? Puncte de vedere ale unui părinte de copil cu sindrom Down

Asociația Down Art Therapy, 13/08/2024

Testarea prenatală nu susține părinții în luarea unei decizii, ci promovează o poziție specifică: avortul selectiv pe criteriu de dizabilitate. De fapt, avortul selectiv nici nu ar fi fost posibil fără testarea prenatală, care este promovată și sprijinită de o puternică prejudecată de sorginte eugenică, predominantă în sistemul de sănătate și în societate.

Scurtă lămurire: sindromul Down este o afecțiune cauzată de existența unei copii suplimentare a celui de-al 21-lea cromozom. O asemenea copie în plus se numește trisomie, motiv pentru care sindromul Down se mai numește și trisomie 21. Femeile cu vârsta peste 35 de ani au o mai mare probabilitate de a da naștere unor copii cu afecțiuni genetice de tip trisomie 21 decât femeile mai tinere.

Există o dilemă rezervată aproape exclusiv părinților de copii cu sindrom Down: cum reacționați la întrebarea „N-ai făcut testele?” Cel care întreabă se referă la testele de screening prenatal care pot indica prezența sindromului Down.

Atât implicațiile întrebării, cât și  frecvența mare cu care aceasta e pusă unor familii cu copii încă nenăscuți indică faptul că protocolul screeningului prenatal servește cu precădere la avortarea copiilor cu dizabilități, cel puțin în mintea majorității covârșitoare a oamenilor.

Protocolul cu pricina include:

  • Screening combinat în primul trimestru. În mod tipic, acest screening non-invaziv se face între săptămânile 11 și 14 și include o analiză de sânge care determină nivelele de substanțe specifice sarcinii în sângele mamei. Pe lângă această analiză se mai efectuează și o investigație la ecograf. Rezultatele sunt oferite sub forma unei proporții matematice care indică o probabilitate de făt cu defect, ceea ce înseamnă că este un instrument de estimare și nu unul diagnostic. Toate rezultatele care depășesc o valoare de graniță indică nevoia unor noi teste.
  • NIPT înseamnă screening prenatal non-invaziv. Acesta se poate face începând cu săptămâna a 9-a de sarcină și se bazează pe analiza unor mici cantități de ADN placentar prezent în sângele mamei. NIPT are rate de detectare mai bune decât screeningul combinat, însă nici acesta nu oferă un diagnostic definitiv.
  • Cei care primesc rezultate cu probabilitate mare în urma uneia din metodele de mai sus sunt de regulă sfătuiți să facă amniocenteza. Aceasta e o procedură invazivă care duce cu sine riscul de complicații, inclusiv pierderea sarcinii. Ea presupune extragerea unei mostre de lichid amniotic, din care se vor analiza cromozomii copilului. Amniocenteza oferă un diagnostic definitiv și se face între săptămânile 15 și 20, ceea ce înseamnă că avorturile în urma unui rezultat pozitiv se fac de obicei în luna a 4-a de sarcină.

La scurtă vreme după pensionarea sa, renumitul consilier în probleme de genetică Robert Resta scria un articol de o sinceritate proaspătă cu titlul „Testarea prenatală – la ce folosește? Evaluare și privire critică.” Lucrarea oferă o vedere generală amplă și informativă a testării prenatale, pe care o analizează după cele cinci scopuri declarate de obicei:

  1. Prevenirea bolilor genetice
  2. Evitarea suferinței
  3. Liniștirea părinților
  4. Pregătirea pentru viața cu un copil cu dizabilități
  5. Facilitarea alegerii. – continuarea pe www.culturavietii.ro.

Despre autor

Kristina Artukovic are studii de master în filozofie și filologie, este cadru didactic universitar în Zagreb și mamă de copil cu sindrom Down. Traducere și adaptare după SecularProlife.org.


„Dacă însă străjerul a văzut sabia venind şi nu a sunat din trâmbiţă şi poporul n-a fost vestit şi va veni sabia şi va ridica viaţa cuiva, acela a fost răpit pentru păcatele lui, dar sângele lui îl voi cere din mâna străjerului.” (Iesechiel 33:6)

Cultura Vieţii este o publicație online care promovează fundamentele morale ale societății, familia și libertatea religioasă.

Premisa de la care plecăm este aceea că există o ordine morală transcendentă, neschimbabilă, independentă de autoritatea politică vremelnică, iar adevărul este unic și trebuie să stea la baza unei juste guvernări.

Expresia „cultura vieţii” reflectă o concepţie filosofică în conformitate cu care viaţa, în toate stadiile sale de la concepţie şi până la moarte, este sacră şi inviolabilă. „Cultura vieţii” este principial opusă tuturor practicilor care distrug viața, plecând de la avort și încheind cu pedeapsa capitală și războiul de agresiune.

Astfel, CulturaVietii.ro își asumă rolul unui soldat în tranșeea „războiului cultural”.

Ultimele postari ale lui admin.RB (vezi toate)

admin.RB

0758 01 01 01

Leave a Comment

Recent Posts

În România românii cer în stradă dreptul la învățământ în Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu-Gheorghe

În România lucrurile au scăpat total de sub control. Românii nu mai sunt cei care …

2 zile ago

17 Mai 1876 – Hristo Botev și cetnicii lui pleacă din București spre Giurgiu pentru a reîncepe răscoala înăbușită între timp de turci

Hristo Botev ( Христо Ботев) a fost un poet și revoluționar bulgar. Începând cu anul…

o săptămână ago

17 Mai 1653 – Are loc Bătălia de la Finta, între armata moldoveană condusă de Vasile Lupu şi cea munteană, condusă de Matei Basarab

La 17 mai 1653 are loc Bătălia de la Finta, între armata moldoveană condusă de…

o săptămână ago

17 Mai 1882 – Ceremonia predării steagului lui Tudor Vladimirescu păstrat cu sfințenie de căpitanul artileriei lui Tudor

La 17 mai 1882 (n.r. pe stil vechi) a avut loc ceremonia de predare a…

o săptămână ago

Veneția

Voi dezveli un tablou cu stimă de sine Cântecul și arta să-i faci prieteni cu…

2 săptămâni ago

Comemorarea studenților, elevilor și luptătorilor anticomuniști arestați în noaptea de 14 spre 15 mai 1948

Liga Studenților organizează miercuri, 14 mai, de la ora 19:00, la sediul fostei Securități din…

2 săptămâni ago