Diverse

Comemorare: DOI ANI FĂRĂ RADU CIUCEANU

Este imposibil sa nu pastreze vreun cunoscut al sau, amintirea lui Radu, stiut pentru setea de dreptate si prin perseverenta si poate mai cu seama prin spiritul de neegalat cu care a continuat faptic, in mod pasnic rezistenţa, urmare martirajului de peste 15 ani în spatiul carceral comunist, ca pe un destin apostolic.

Mereu cu imaginea acestui mare om în gand, asemeni tatalui meu străbatut de aceeasi suferinta a nedreptătii inchisorilor dictaturii comunisto-bolsevice, si care toata viata au purtat stigmatul “Mastii de fier “- enigma a istoriei franceze care a inspirat lucrarile mai multor romancieri, adica acea mască rigidă fixata definitiv pe chipul celui nevinovat si incat sa nu se vada adevarul, vinovatul pastrand laurii de glorie si “tronul”, m-am straduit acum , la acest prag al drumului sau catre cer, sa aduc in fata tuturor ceea ce profesorul, devenit membru de onoare al Academiei, adora sa imparta in stanga si in dreapta in ultima vreme, cu nepretuita si indreptatita mandrie, volumul biografiei tatalui sau.

Astfel, gasind intamplator prin casa o dublura a acestei lucrari, am gasit cu cale sa donez zilele trecute, un exemplar, in memoriam la 2 ani de la pierderea lui Radu, Bibliotecii Academiei Romane. Dupa cum vedeti, da, este vorba despre distinsul Stefan Ciuceanu, tatal fostului detinut politic Radu Ciuceanu.

Comemorare: DOI ANI FĂRĂ RADU CIUCEANU

Este scris de catre Toma Rădulescu, socrul duhovnicului lui Radu, si se numeste: “ STEFAN CIUCEANU Un profesor pentru eternitate “ Si nu, nu era deja in biblioteca acest volum…! Ar fi poate fericit sa stie ca un exemplar a ajuns in sfarsit si aici, figura marelui Stefan Ciuceanu ne vegheaza de sus pe toti cei care intram in legatura cu el intr-un fel sau altul, de la maretia pe care a avut-o pe pamant , impreuna cu, acum el insusi, nepretuit istoric …?

Mergand pe urmele lui Radu, dar in urma lui, am dat de domeniul sau de la Baneasa, considerat se pare alternativa pe care o avea pentru a muta Institutul National de Studiere a Totalitarismului in el-si drept pentru care sediul din str. Arh.Grigore Cerchez nr.16 a fost atribuit unor persoane private, nu se stie de ce.

La domeniul a carui imagine de azi o puteti vedea mai jos in format panoramic, usor deformata, poate cel mai interesant este …detaliul de inchidere a portii de intrare , pe care il puteti observa langa imaginea frontala, la scara marita.

Va astept marti 10 septembrie 2024, ora 11:30, la slujba de pomenire ,la cimitirul Belu, figura nr.50, sa il sprijinim pe Radu macar in aceasta sfânta si importantă trecere.

Dr.Ing. Sanda Florentina Popa

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

4 Mai 1775 – A avut loc o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată de Poarta Otomană monarhiei habsburgice

În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…

7 zile ago

MAE dezminte “lista neagră” a Administrației americane referitoare la sancțiuni impuse găștii uzurpatoare

Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…

7 zile ago

Invitație la lectură: Secția Amazoanelor – File din istoria spionajului horthyst pe teritoriul României

Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…

o săptămână ago

Melancolie

Eram și noi ca stele aprinse în boltă Clipesc fermecător și se salută Am dat…

2 săptămâni ago

26 Aprilie 1917 –  Memoriul de la Darnița (Kiev, Ucraina) a românilor transilvăneni prizonieri afirmă dreptul popoarelor la autodeterminare

S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…

2 săptămâni ago

25 Aprilie 1954 – O situaţie aproape incredibilă, numele unor români decedați maghiarizate pe adeverințele de înhumare

Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…

2 săptămâni ago