Educație

Alianța Părinților atrage atenția MEN: Contractul Educațional restrânge drepturile părinților și elevilor, este neconstituțional

Alianța Părinților trage un semnal de alarmă important și urgent privind abuzurile autorităților contra drepturilor constituționale ale părinților de a-și crește și educa copiii conform propriilor valori morale, culturale și religioase, informează un comunicat de presă, trimis redacției.

Conform acestui document, Alianța Părinților a trimis un memoriu adresat Ministerului Educației, prin care a atras atenția asupra modificărilor aduse Legii Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023, în care critică mai multe prevederi.

„Printre exemple se numără și obligarea părinților să fie de acord cu supravegherea copiilor în scopul unei posibile urmăriri penale (prezumție de vinovăție), fără ca părinții să se poată opune fiind sancționați cu amendă sau muncă în folosul comunității (abuz și consimțământ viciat), riscul restrângerii accesului la educație – în caz contrar, dispariția autorității părintești prin obligarea participării la anumite ședințe de consiliere a copilului și (re)educare parentală numai la decizia școlii, sub riscul unei anchete sociale obligatorii (ceea ce este un abuz și prezintă riscul de separare a familiei), condiționarea dialogului dintre părinți, copii și școală numai de apartenența la anumite organizații ale elevilor, în locul unui dialog extins și informat, precum și riscul de eliminare a credințelor religioase sub pretextul eliminării prozelitismului religios (interpretabilă și potențial abuzivă), precum și condiționarea implicării elevilor și părinților în numele eliminării anumitor convingeri considerate potențial discriminatorii, dar definite insuficient.

Constatăm că, deși formularea contractului educațional nu ridică suspiciuni, semnarea lui implică obligarea unilaterală a părinților prin toate prevederile de mai sus: OUG 95/2024 privind supravegherea copiilor în clase, ROFUIP și Statutul Elevului. Prin comparație, Germania reglementează păstrarea datelor doar 72 de ore, în loc de cel puțin 30 de zile, iar clasele sunt considerate zone sensibile și nu pot fi supravegheate, deoarece supravegherea pentru controlul general al comportamentului elevilor este un amestec în dreptul lor la viață privată, iar elevii minori sunt extrem de sensibili juridic din cauza vârstei și vulnerabilității lor”, a precizat Alianța Părinților.

Printre altele, AP subliniază că introducerea contractului educațional, „reglementeaza chestiuni de drept deja reglementate, restrânge drepturile elevilor și părinților fără un temei de urgență în contradictoriu cu art. 53 din Constituția României și contravine garanției accesului neîngrădit la învățământ, conform art. 32 din Constituția României”. (R3media)

Vă recomandăm şi: Memoriu privind modificările Legii învățământului preuniversitar / Comunicat privind modificările Legii învățământului preuniversitar.

Ultimele postari ale lui admin.RB (vezi toate)

admin.RB

0758 01 01 01

Leave a Comment

Recent Posts

4 Mai 1775 – A avut loc o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată de Poarta Otomană monarhiei habsburgice

În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…

3 zile ago

MAE dezminte “lista neagră” a Administrației americane referitoare la sancțiuni impuse găștii uzurpatoare

Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…

3 zile ago

Invitație la lectură: Secția Amazoanelor – File din istoria spionajului horthyst pe teritoriul României

Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…

4 zile ago

Melancolie

Eram și noi ca stele aprinse în boltă Clipesc fermecător și se salută Am dat…

7 zile ago

26 Aprilie 1917 –  Memoriul de la Darnița (Kiev, Ucraina) a românilor transilvăneni prizonieri afirmă dreptul popoarelor la autodeterminare

S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…

o săptămână ago

25 Aprilie 1954 – O situaţie aproape incredibilă, numele unor români decedați maghiarizate pe adeverințele de înhumare

Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…

2 săptămâni ago