Religie

30 Octombrie 1724 – A început construcția Bisericii Stavropoleos din București, unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură din perioada fanariotă

La data de 30 Octombrie 1724 a început construcția Bisericii Stavropoleos din București, unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură din perioada fanariotă.

„Biserica Stavropoleos este o biserică ortodoxă, construită în stil brâncovenesc, în centrul orașului București. Hramul bisericii este Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil. Numele Stavropoleos este forma românească a cuvântului grecesc Stauropolis, care se traduce prin „Orașul Crucii”.”

În anul 1724, în timpul domniei fanariote a domnitorului Nicolae Mavrocordat (n.r. născut la Constantinopol / Istanbul), arhimandritul Ioanichie Stratonikeas, originar din Epir, a inițiat construirea unei biserici și mănăstiri în curtea hanului său. Ales în anul 1726 mitropolit al Stavropolei și exarh al Cariei, arhimandritul Ioanichie Stratonikeas va oferi numele Stavropoleos pentru mănăstirea și biserica pe care o construiește. Stavropoleos (n.r. Stauropolis, orașul crucii) este de fapt numele bizantin al vechiului oraș din Aphrodisias din regiunea Caria, Asia Mica (n.r. acum pe teritoriul Turciei).

30 Octombrie 1724 – A început construcția Bisericii Stavropoleos din București, unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură din perioada fanariotă

În secolul XIX au fost demolate hanul și anexele mănăstirii, asfel că azi în București se mai poate vedea doar biserica Stavropoleos în cadrul unui amestec de clădiri moderne și înalte în totală contradicție cu stitul arhitectonic al bisericii.

La 26 martie 2008 s-a reînființat Mănăstirea Stavropoleos ca mănăstire de maici cu hramul Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil și Sf. Iustin Martirul și Filosoful, iar pe 4 iunie 2012 a fost resfințită biserica Mănăstirii Stavropoleos.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Mihail Neamțu: „Împotriva fanatismului care monopolizează adevărul şi contra oricărui reflex inchizitorial de condamnare a opiniilor dizidente”

Deputatul AUR Mihail Neamțu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă,…

18 ore ago

18 Aprilie 1942 – Comuna Viile Sătmarului. Refugiatul Pop Vasile spânzurat de subsuori, timp de 5 zile, și zilnic stropit cu apă rece

La data de 18 aprilie 1942 în comuna Viile Sătmarului s-a petrecut încă un eveniment…

6 zile ago

17 Aprilie 1906, Birchiș – Sătenii nu vor să voteze candidatul ungur. Jandarmii maghiari deschid focul asupra mulţimii

La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…

7 zile ago

Student român discriminat la Oradea pentru că purta la gât un medalion cu lupul dacic

”O țară de oi merită un guvern de lupi?” (Edward R. Murrow) Suntem un popor…

2 săptămâni ago

Justiția apără libertatea presei: ISJ Mehedinți obligat să acorde acreditare jurnalistică publicației independente eParadigme

Tribunalul Mehedinți a decis că refuzul Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți de a acorda acreditare jurnalistică…

2 săptămâni ago

9 Aprilie 1942 – Horthyștii unguri i-au înjugat pe premilitarii români la grapă și au grăpat cu ei 4 jugăre

O situație cu adevărat inumană este relatată într-una dintre lucrările istoricului român Vasile Lechințan: în…

2 săptămâni ago