Antiromanism

Măcelul de la Beliș – În noaptea de 8 spre 9 noiembrie 1918 peste 45 de români au fost împușcați și arși pe rug de unguri

Masacrul de la Beliș a fost un eveniment petrecut în seara de 8 spre 9 noiembrie 1918 pe moșia baronului János Urmánczy, în zona comunei Beliș din districtul Huedin al comitatului Cluj. În cursul acestuia, între 41 și 50 de civili – în majoritate de etnie română – au fost uciși de către o unitate de militari înarmați aflată sub comanda căpitanului k.u.k. Antoniu Dietrich.

Dacă în perioada interbelică, evenimentului i-a fost dedicată o carte intitulată “Măcelul de la Beliş din 1918” de către Aurel Gociman, un intelectual român care a înțeles amploarea iredentismului maghiar și nevoia de a-l combate ca atare, iar Sergiu Nicolaescu i-a dedicat în anul 1981 filmul “Capcana mercenarilor“, în zilele noastre abia dacă se mai pomenește pe ici pe colo de acest masacru barbar îndreptat împotriva populației românești nevinovate, neînarmate, complet vulnerabilă și lipsită de apărarea împotriva terorii ungare.

Invocând o stare de asediu inexistentă, la inițiativa baronului János Urmánczy și cu sprijinul deputatului Nándor Urmánczy, o unitate militară formată cu aprobarea ministrului de război al Ungariei i-a împușcat pe locuitorii români din zonă, apoi cadavrele românilor au fost profanate și incendiate. Doar 41 de victime au fost precis identificate, estimările ulterioare indicând cifra de circa 50 de decedați.

Măcelul de la Beliș – În noaptea de 8 spre 9 noiembrie 1918 peste 45 de români împușcați și arși pe rug de unguri

Peste 45 de români împușcați și arși pe rug de unguri

Evenimentul este revoltător atât prin crimele brutale comise împotriva populației neînarmate cât mai ales prin ce a urmat după uciderea a peste 45 de români. Ungurii au jefuit și au batjocorit cadavrele care au fost ulterior arse la ordinul căpitanului Dietrich. Apoi au trecut și la jeuirea caselor românilor, din care au luat tot ce au considerat că este de valoare.

Cartea lui Aurel Gociman redă și atrocitățile pe care ungurii le-au comis și după Masacrul de la Beliș, pentru că setea lor de sânge nu s-a ostoit doar cu cele petrecute la Beliș ci au continuat în toată zona, dovadă clară că evenimentul de la Beliș a fost premeditat și nu un accident izolat.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

26 Aprilie 1917 –  Memoriul de la Darnița (Kiev, Ucraina) a românilor transilvăneni prizonieri afirmă dreptul popoarelor la autodeterminare

S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…

o zi ago

25 Aprilie 1954 – O situaţie aproape incredibilă, numele unor români decedați maghiarizate pe adeverințele de înhumare

Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…

2 zile ago

24 Aprilie 1877 – Începe războiul ruso–turc, la care ia parte și România, dornică să–și consfințească independența de stat deplină

Declinul evident al Imperiului Otoman începând cu prima jumătate a secolului XIX a încurajat mai…

3 zile ago

Mihail Neamțu: “Împotriva fanatismului care monopolizează adevărul şi contra oricărui reflex inchizitorial de condamnare a opiniilor dizidente”

Deputatul AUR Mihail Neamțu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă,…

4 zile ago

18 Aprilie 1942 – Comuna Viile Sătmarului. Refugiatul Pop Vasile spânzurat de subsuori, timp de 5 zile, și zilnic stropit cu apă rece

La data de 18 aprilie 1942 în comuna Viile Sătmarului s-a petrecut încă un eveniment…

o săptămână ago

17 Aprilie 1906, Birchiș – Sătenii nu vor să voteze candidatul ungur. Jandarmii maghiari deschid focul asupra mulţimii

La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…

o săptămână ago