Antiromanism

7 Decembrie 1869 – Ministrului de interne Rajner Pal i se înainta un raport privind organizarea de către români a unor adunări ce ar avea drept scop redactarea unui memorandum

La 7 Decembrie 1869, la Cluj, raportul comisarului regal din Cluj era înaintat ministrului de interne Rajner Pal, referitor la indicaţiile confidenţiale date autorităţilor din Cluj, Turda şi Alba-Iulia pentru a urmări organizarea de către români a unor adunări ce ar avea drept scop redactarea unui memorandum.

Rajner Pal a fost un politician ungur care a luat parte la Revoluția ungară din 1848-1849 și pe care contele Gyula Andrássy l-a pus ministru de interne al Ungariei între 1869 și 1871. La doar doi ani după realizarea compromisului reprezentat de dualismul austro-ungar (n.r. anul 1867), autoritățile din Ungaria desfășurau deja pe teritoriul Transilvaniei adevărate acțiuni de poliție politică.

7 Decembrie 1869 – Ministrului de interne Rajner Pal i se înainta un raport privind organizarea de către români a unor adunări ce ar avea drept scop redactarea unui memorandum

Toate activitățile elitelor românești din Ardeal erau atent supravegheate, de multe se încerca infiltrarea sau coruperea membrilor din cercurile intelectuale românești preocupate de emanciparea identitară a neamului românesc din Transilvania. Sunt nenumărate rapoarte care arată nivelul poliției politice pe care o practica Ungaria în Transilvania.

Fiecare întâlnire, fiecare adunare a românilor ardeleni mai de seamă era atent supravegheată și spionată. Așa se face că la 7 decembrie 1869, comisarul regal din Cluj alertează autoritățile superioare maghiare cu privire organizarea de către români a unor adunări ce ar avea drept scop redactarea unui memorandum. Și așa avea să se nască mai târziu unul dintre cele mai răsunătoare procese antiromânești din epocă, Procesul Memorandiștilor, iar memorandiștii să ajungă să-și înmulțească însutit notorietatea în rândul românilor.

Dar în urmă rămâne amărăciunea acelor vremuri istorice, în care românii ca și acum, erau nedreptățiți, hăituiți, discriminați și nu beneficiau nici măcar de libertățile elementare pe care ar trebui să le aibă un om într-o societate civilizată. Iar astăzi trăim paradoxul de a avea parlamentar UDMR în județul Vaslui!

În anul 1871, ministrul Rajner Pal demisionează din cauza unor tulburări neurologice, starea lui agravându-se constant până în anul 1879 când ajunge să se sinucidă.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

4 Mai 1775 – A avut loc o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată de Poarta Otomană monarhiei habsburgice

În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…

2 zile ago

MAE dezminte “lista neagră” a Administrației americane referitoare la sancțiuni impuse găștii uzurpatoare

Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…

2 zile ago

Invitație la lectură: Secția Amazoanelor – File din istoria spionajului horthyst pe teritoriul României

Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…

3 zile ago

Melancolie

Eram și noi ca stele aprinse în boltă Clipesc fermecător și se salută Am dat…

6 zile ago

26 Aprilie 1917 –  Memoriul de la Darnița (Kiev, Ucraina) a românilor transilvăneni prizonieri afirmă dreptul popoarelor la autodeterminare

S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…

o săptămână ago

25 Aprilie 1954 – O situaţie aproape incredibilă, numele unor români decedați maghiarizate pe adeverințele de înhumare

Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…

o săptămână ago