Ungaria

Academicianul ungur Jancso Benedek: „Acești bolohoveni sunt cu siguranță români, deoarece supranumele orașului Bolechov din Galiția este „villa Valachorum””

Ceea ce se feresc cercetătorii și istoricii români să afirme cu tărie, și anume că bolohovenii (n.r. volohovenii, volohi, bolohi) sunt cu siguranță români și că spațiul etnic românesc era cu mult mai mare, chiar și dincolo de Bug, și mai ales de-a lungul cursului râului Bug, o face însă chiar un academician maghiar în secolul XIX, Jancso Benedek.

Potrivit academicianului ungur Jancso Benedek, Cronica lui Hypatios menționa că în anul 1150 exista pe cursul superior al Bugului o regiune Bolochovo,, ai cărei locuitori se numeau Bolochovczok (n.r. din maghiară, Bolohoveni). Acești Bolochovczok (n.r. bolohoveni) sunt, cu siguranță, români, deoarece supranumele orașului Bolechóv din Galiția este „villa Valachorum” în vechile documente latine”.

Academicianul ungur Jancso Benedek: „Acești bolohoveni sunt cu siguranță români, deoarece supranumele orașului Bolechov din Galiția este „villa Valachorum””

Și nici nu-i de mirare că ungurul Jancso Benedek își permite să afirme cu siguranță deplină că bolohovenii de fapt erau români. Bolohovenii erau cunoscuți foarte bine de către Regatul Ungariei pentru că în anul 1231 aceștia jucând un rol foarte important în regiune, intervenind în conflictul dintre cnezatul Haliciului și Regatul Ungariei. Deși cneazul de Halici-Volînia a încercat să-i supună și să le distrugă orașele, bolohovenii rezistă și satele lor s-au condus multă vreme și după 1275 după vechiul drept românesc (jus valahicum).

Academicianul ungur Jancso Benedek: „Acești bolohoveni sunt cu siguranță români, deoarece supranumele orașului Bolechov din Galiția este „villa Valachorum””

Pe hărțile poloneze lângă Bolechow figura inscripția „Woloska wies”, iar întreaga regiune Bolechow era brăzdată de toponime derivate din numele Bolohovenilor. (n.r. vezi articolul din presa poloneză „Cine sunt valahii?” )

Originea numelui Volocholov provenită de la Voloch, a dovedit-o mai întâi Emil Kaluzniacki
prin documente, în care localitatea Bolechov din Galiţia este numită Villa Valachorum dicta. Emil Kaluzniacki, profesor la Universitatea din Cernăuți, a dovedit că de fapt bolohovenii erau români care au avut forme de organizare administrativă și militară regională în zone aflate dincolo de ce se știa pană acum ca făcând parte din spațiul etnic românesc, adică au avut cnezate dincolo de Nistru, dar și în părțile Podoliei, Volîniei și Galiției.

Academicianul ungur Jancso Benedek: „Acești bolohoveni sunt cu siguranță români, deoarece supranumele orașului Bolechov din Galiția este „villa Valachorum””

De la același Emil Kaluzniacki aflăm faptul că orașul Jedecev, un important scaun de judecată al bolohevenilor se numea „orașul valhilor”, „Villa Valachorum dicta”. Printre cei mai cunoscuți voievozi ai bolohovenilor pot fi amintiți „Alexandru din Belț” și „Gleb al lui Irimia”. În cronicile istorice slave, acești conducători ai bolohovenilor erau numiți „knjazi Bolochovscii”.

O ţară a Bolochovenilor, „zemlia Bolochovskaja”, se găseşte menţionată în Podolia, încă din anul 1150, iar în izvoarele bizantine se vorbește despre Bolochoveni pe la anul 1164.

La începutul secolului XX, Dimitrie Onciul publica în lucrarea sa „Din trecutul Bucovinei” faptul că termenul de boloch se păstrase în Nordul Bucovinei și era atribuit rutenilor care vorbeau stricat românește, pe care îi numeau ironic „Români de la Bolehova”.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Mihail Neamțu: „Împotriva fanatismului care monopolizează adevărul şi contra oricărui reflex inchizitorial de condamnare a opiniilor dizidente”

Deputatul AUR Mihail Neamțu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă,…

o zi ago

18 Aprilie 1942 – Comuna Viile Sătmarului. Refugiatul Pop Vasile spânzurat de subsuori, timp de 5 zile, și zilnic stropit cu apă rece

La data de 18 aprilie 1942 în comuna Viile Sătmarului s-a petrecut încă un eveniment…

6 zile ago

17 Aprilie 1906, Birchiș – Sătenii nu vor să voteze candidatul ungur. Jandarmii maghiari deschid focul asupra mulţimii

La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…

7 zile ago

Student român discriminat la Oradea pentru că purta la gât un medalion cu lupul dacic

”O țară de oi merită un guvern de lupi?” (Edward R. Murrow) Suntem un popor…

2 săptămâni ago

Justiția apără libertatea presei: ISJ Mehedinți obligat să acorde acreditare jurnalistică publicației independente eParadigme

Tribunalul Mehedinți a decis că refuzul Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți de a acorda acreditare jurnalistică…

2 săptămâni ago

9 Aprilie 1942 – Horthyștii unguri i-au înjugat pe premilitarii români la grapă și au grăpat cu ei 4 jugăre

O situație cu adevărat inumană este relatată într-una dintre lucrările istoricului român Vasile Lechințan: în…

2 săptămâni ago