București, în zilele de 22-23 decembrie 1989., la Revoluție. Foto: NICOLAS JOSE / Sipa Press / Profimedia
„De ce nu e bine ca Ion Iliescu să fie condamnat?” l-a întrebat un reporter HotNews pe procurorul Cătălin Ranco Pițu, care a răspuns: „Nu e bine pentru imaginea noastră, ca naţiune, gândesc unii. Eu nu sunt de aceeaşi părere, că de aia am şi alcătuit rechizitoriul. Eu zic că, doar curăţindu-ne de tot ce e rău în existenţa noastră şi admiţând anumite adevăruri deranjante, putem evolua. PSD, acest partid pe care nu vreau să-l judec, îl are drept fondator pe Ion Iliescu. Pentru imaginea acestui partid, nu e bine ca un membru fondator să fie judecat pentru crime împotriva umanităţii. Există şi o parte din Parlamentul European care nu doreşte acest lucru. Până la urmă, cei care au dat soluţia de restituire a dosarului sunt nişte magistraţi ai ÎCCJ, independenţi politic cu toate că, dacă facem o analiză a celor spuse doar în presă despre anumiţi magistraţi, vedem că independenţa asta e relativă, nu e literă de lege.”
Procurorul militar care a semnat rechizitoriul în Dosarul Revoluției din Decembrie 1989, Cătălin Ranco Piţu, vorbeşte, într-un amplu interviu pentru HotNews.ro despre concluziile cercetării sale, la 35 de ani de la evenimentele din decembrie 1989.
„Se înnegrea, se încrunta, privirea îi devenea agresivă. E impresionant momentul în care se acumula în privirea lui o energie negativă evidentă”, aşa-l descrie Cătălin Ranco Piţu, procurorul care a redactat rechizitoriul din Dosarul Revoluţiei, pe fostul preşedinte Ion Iliescu, pe care-l acuză de crime împotriva umanităţii. E o imagine diferită de cea pe care cei mai mulţi dintre români o poartă în amintire, aceea a zâmbetului de poveste al fostului preşedinte.
MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator. Nihil Sine Deo
Declinul evident al Imperiului Otoman începând cu prima jumătate a secolului XIX a încurajat mai…
Deputatul AUR Mihail Neamțu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă,…
La data de 18 aprilie 1942 în comuna Viile Sătmarului s-a petrecut încă un eveniment…
La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…
”O țară de oi merită un guvern de lupi?” (Edward R. Murrow) Suntem un popor…
Tribunalul Mehedinți a decis că refuzul Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți de a acorda acreditare jurnalistică…
Leave a Comment