Ungaria

27 Decembrie 1910 – Alegeri furate la Făgăraș și românii înăbușiți în sânge!

Despre măcelul din anul 1910 de la Galați, o localitate din municipiul Făgăraș, nu ni se pomenește DELOC în manualele de istorie a României! Atestat încă din secolul XIV, satul Galați a devenit începând cu anul 1967 doar o simplă suburbie a orașului Făgăraș, amplasată în zona nordică a urbei, spre Olt.

Pe 27 decembrie 1910 la Galați, lângă Făgăraș aveau loc alegerile pentru funcția de primar. Dreptul de a întocmi lista candidaților îl avea pretorul (n.r. primpretorul) maghiar Iosef Bisztray care voia să-și impună cu orice preț protejatul și omul de afaceri. Țăranii români îl voiau în schimb pe Niculae Cornea. Pretorul ungur Bisztray a sfidat voia majorității și nu a îngăduit să fie trecut pe lista de candidați. Țăranii propun un nou candidat român, pe Ilie Marhau. Bisztray se opune și de această dată.

Măcelul de la Făgăraș

Țăranii îl ridică pe umeri pe Ilie Marhau și vor să-l ducă în fața pretorului ungur care, scandalizat de curajul țăranilor, dă ordin jandarmilor unguri să împrăștie prin forță mulțimea. Se trage foc. Se trece la atac cu baioneta. Cad 3 morți, 2 uciși de gloanțe, unul străpuns pe la spate cu baioneta. Mai cad 7 răniți care sunt transportați peste munți și vindecați la Spitalul Brâncovenesc din București. Ancheta stabilește ca jandarmii unguri au fost în legitimă apărare.

În fotografia de mai sus, folosită pentru a ilustra ce au făcut jandarmii unguri și la Făgăraș, este o altă „lucrare” și barbarie a jandarmilor cu pene de cocoș la pălărie, tot undeva într-un colț mărginaș al imperiului dualist austro-ungar, și tot împotriva civililor lipsiți de apărare.

Numărul 273 din anul 1910 al ziarului Gazeta de Transilvania scria în legătură cu măcelul de la Făgăraș din satul Galați următoarele:

„Toate ziarele din România, osândesc în termeni aspri măcelul brutal de la Galați. Ele declară, că în chipul acesta e greu, dacă nu imposibil, să se încheie o prietenie între români și maghiari.

Ziarul Minerva: Măcelul de la Galați a provocat și la noi în țară impresia cea mai dureroasă. Opinia publică e revoltată extrem de bașbuzuciile administrative ale „bunilor vecini și aliați”. Dar puțin le pasă acestora de revolta noastră sufletească. Caracterul sentimentelor noastre este numai moral și faptele brutale ale vecinilor noștri au mai multă tărie, mai mult efect, decât toate protestele noastre civilizate…

Ziarul Adevărul: veștejind în termeni apri actele jandarmilor, încheie cu întrebarea unde dorește să ajungă așa poreclitul guvern de pace al contelui Khuen, în secolul XX.

Ziarul Secolul scrie următoarele: Măcelul îngrozitor de la Galați (Făgăraș) a produs în toate cercurile din capitală o profundă impresie și unanime proteste împotriva atrocităților ce se săvârșesc de câteva luni în comitatul Făgărașului.” (Numărul 273 din anul 1910 al ziarului Gazeta de Transilvania)

În 1910, Alexandru Vaida-Voevod a câștigat alegerile parlamentare, iar ca răspuns, guvernul l-a numit pe József Széll comisar plenipotențiar pentru suprimarea „mișcărilor etnice”.

CINE NU-ȘI CUNOAȘTE ISTORIA, ESTE CONDAMNAT SĂ O REPETE!

Încheiem cu un citat biblic:

„Dintre fraţii tăi să-ţi pui rege peste tine; nu vei putea să pui rege peste tine un străin, care nu este din fraţii tăi.”

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Mihail Neamțu: „Împotriva fanatismului care monopolizează adevărul şi contra oricărui reflex inchizitorial de condamnare a opiniilor dizidente”

Deputatul AUR Mihail Neamțu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă,…

20 de ore ago

18 Aprilie 1942 – Comuna Viile Sătmarului. Refugiatul Pop Vasile spânzurat de subsuori, timp de 5 zile, și zilnic stropit cu apă rece

La data de 18 aprilie 1942 în comuna Viile Sătmarului s-a petrecut încă un eveniment…

6 zile ago

17 Aprilie 1906, Birchiș – Sătenii nu vor să voteze candidatul ungur. Jandarmii maghiari deschid focul asupra mulţimii

La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…

7 zile ago

Student român discriminat la Oradea pentru că purta la gât un medalion cu lupul dacic

”O țară de oi merită un guvern de lupi?” (Edward R. Murrow) Suntem un popor…

2 săptămâni ago

Justiția apără libertatea presei: ISJ Mehedinți obligat să acorde acreditare jurnalistică publicației independente eParadigme

Tribunalul Mehedinți a decis că refuzul Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți de a acorda acreditare jurnalistică…

2 săptămâni ago

9 Aprilie 1942 – Horthyștii unguri i-au înjugat pe premilitarii români la grapă și au grăpat cu ei 4 jugăre

O situație cu adevărat inumană este relatată într-una dintre lucrările istoricului român Vasile Lechințan: în…

2 săptămâni ago