Aromâni

3 Ianuarie 1925 – Mai multe delegații ale aromânilor au venit în București pentru a trata cu autoritățile române colonizarea macedoromânilor în țară

Mai multe delegații ale aromânilor au venit în București pentru a trata cu autoritățile române colonizarea macedoromânilor în țară. Un comitet al emigrării s-a format la 3 Ianuarie 1925. Din el făceau parte: Const. Noe, Vasile Musi, Stere Hagigogu, D. Babus, N. Balamaci, Dionisie Dumitru, T. Hagigogu, P. Marcu.

Aromânii care fugeau de masacrele grecilor, cereau adăpost pentru ei și familiile lor în România. Începea un exod a zeci de mii de oameni cu tot avutul lor spre Dobrogea și Cadrilaterul românesc.

Războaiele balcanice au lăsat răni adânci după prăbușirea Imperiului Otoman, și întreaga Peninsulă Balcanică părea să stea pe un butoi cu pulbere. Nesiguranța de zi cu zi, agresiunea tot mai mare a grecilor colonizați peste alte populații și dezastrul economic au generat și în rândul macedoromânilor un curent național favorabil colonizării în România (această idee se cristalizează între anii 1923-1925, iar principalele centre au fost Meglenia, Veria, Vodena și Caterina), în fapt zone în care presiunea grecilor veniți din Asia a fost mai însemnată.

La începutul secolului XX, sub influența unui puternic și agresiv curent naționalist generat și de către organizarea militară și administrativă pur germană a noului stat grec, grecii au făcut mai multe masacre împotriva populațiilor care refuzau helenizarea (n.r. grecizarea) forțată. Planul acesta al asimilării forțate, al grecizării cu forța a tuturor populațiilor regăsite pe teritoriul noului stat grec după declinul Imperiului Otoman, purta amprenta “părintelui” german al noului stat grec, un stat reformat după ideologii politice, administrative și militare germane. Astfel a pătruns în mentalul colectiv al grecilor ideea “standardizării” pe model german a populației Greciei și a limbii.

3 Ianuarie 1925 – Mai multe delegații ale aromânilor au venit în București pentru a trata cu autoritățile române colonizarea macedoromânilor în țară

Obișnuiți de secole bune cu o anumită autonomie culturală și religioasă (n.r. turcii le cereau o formă de tribut aromânilor, fără să-i forțeze în schimb să renunțe la religie sau la limbă), aromânii tot mai presați de greci încep să îmbrățișeze ideea colonizării lor în România, zonele vizate fiind Cadrilaterul și Dobrogea.

Comitetul emigrării aromânilor în România a fost intitulat “Comitetul de inițiativă”. O delegație formată din reprezentanții a patru mari regiuni din Grecia realizat un memoriu către Primul Ministru prin care se arăta situația dificilă a aromânilor din Grecia și folosul pe care societatea românească urma să-l aibă în urma afluxului de macedoromâni în țară.

PROCES VERBAL Nr. 1 Astăzi, 3 ianuarie 1925, subsemnații C. Noe, V. Muși, Dumitru Babuș, P. Marcu, Stere Hagigogu, N. Balamaci, T. Hagigogu și Dionisie Dumitru, sesizați fiind de scrisorile și adresele venite de la frații noștri din regiunile Meglenia, Veria, Vodena, care cer cu insistență să intervenim pe lângă guvernul român pentru a li se asigura imigrarea în țară, fiind nevoiți, altfel, a se expatria în alte țări, luând cunoștință de această stare de lucruri, ne constituim într-un Comitet de inițiativă cu scopul de a face demersurile necesare pentru realizarea doleanțelor acestor frați. Ca atare hotărâm a alcătui un memoriu spre a-l prezenta guvernului român, luând contact cu d-nii Prim-ministru, Ministrul de Domenii, Ministrul de Finanțe și de Externe, precum și cu toți șefii partidelor de opoziție, pentru asigurarea a unor loturi în țară, a despăgubirilor pentru avutul ce emigranții vor lăsa în urma lor, înlesnirea călătoriei emigranților, finanțarea colonizării prin credite ieftine și cu termen lung pentru plata loturilor și achiziția inventarului necesar. Comitetul va putea coopta orice persoană care ar fi socotită că poate ajuta scopului propus. (ss) Const. Noe, Vasile Muși, P. Marcu, D. Babuș, N.A. Balamaci, Stere Hagigogu, T. Hagigogu, Dumitru Dionisie.

La o lună de la constituirea Comitetului, a venit la București o delegație cu reprezentanți din patru mari regiuni din Grecia: regiunea Meglenia a avut ca delegați pe Iancu Cepi (pentru comuna aromânească Livezi), C. Noe și Hr. Iuffu (com. Lundzini, Oșani, Cupa); regiunea Veria era reprezentată de Stere Hagigogu; regiunea Vodena avea o delegație din patru comune compusă din George Celea, George Cușa, Dumitru Cușa, Tacu Celea (com. Gramaticova), Nicu Zdru (com. Cândrova), Gheorghe Popescu (com. Paticina), Dumitru Cațara și M. Bajdechi (com. Vodena); regiunea Caterina era reprezentată de George Colimitra și Nicolae Puiu (com. Caterina), Stere Buciumană și Mihali Guli (com. Kitros). Comitetul de inițiativă se completa cu reprezentanții studențimii macedoromâne N. Parizor și N. Ionescu, precum și cu doi reprezentanți ai Societății Meglenia, Hr. Iuffu și D. Kehaia. S-a realizat un memoriu către Primul Ministru prin care se arăta situația dificilă din Grecia și folosul pe care societatea românească urma să-l aibă în urma afluxului de macedoromâni în țară. Pentru regiunea Meglenia se cerea permisiunea imigrării a 371 de familii (Livezi – 150 familii, Cupa – 60, Lundzini – 66, Oșani – 95). Prima decizie luată în vederea colonizării a fost a ministrului agriculturii Al. Constantinescu.

Astăzi din păcate statul român nu mai prezintă același fel de aplecare și atenție asupra neamului românesc care ne înconjoară prin țările vecine din jurul nostru, lăsând aceste populații românești la mila asimilării și discriminării lor de către țările din jurul nostru. De decenii bune, statul român se preocupă și investește masiv în minorități, chiar cu mult peste cât o face pentru românii get-beget, cetățenii români cu drepturi depline. Te face să te întrebi foarte serios cine naiba sunt cei care conduc România și de ce nație or fi…

Răspândirea aromânilor (în roșu viu) și a megleno-românilor (în roșu vișiniu) anul 1890
VLAHOS ne avertizează: nu putem afla mai multe despre Daci fără să studiem atent aromâna și mentalul armânesc…
Cum au venit aromânii in Tara Mama – România. VIDEO, imagine: cersipamantromanesc.wordpress.com
Moscopole – candva era cel mai mare oras din Balcani si centru cultural si comercial al aromanilor, sursa foto: Proiect Avdahela
Festival cultural al aromanilor din Moscopole, macedo-romani, aromani, vlahi
Moscopole – candva era cel mai mare oras din Balcani si centru cultural si comercial al aromanilor
Aromanii sunt romani absoluti!
PELERINAJ PE PAMANTURILE SFINTE ALE AROMANILOR

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

4 Mai 1775 – A avut loc o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată de Poarta Otomană monarhiei habsburgice

În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…

o zi ago

MAE dezminte “lista neagră” a Administrației americane referitoare la sancțiuni impuse găștii uzurpatoare

Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…

2 zile ago

Invitație la lectură: Secția Amazoanelor – File din istoria spionajului horthyst pe teritoriul României

Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…

3 zile ago

Melancolie

Eram și noi ca stele aprinse în boltă Clipesc fermecător și se salută Am dat…

5 zile ago

26 Aprilie 1917 –  Memoriul de la Darnița (Kiev, Ucraina) a românilor transilvăneni prizonieri afirmă dreptul popoarelor la autodeterminare

S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…

o săptămână ago

25 Aprilie 1954 – O situaţie aproape incredibilă, numele unor români decedați maghiarizate pe adeverințele de înhumare

Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…

o săptămână ago