Antiromanism

28 Ianuarie 1760 – Hotărârea de a li se permite valahilor să-şi ridice biserici este contestată de primarii şi sătenii saşi

La 28 Ianuarie 1760 Primarii şi sătenii saşi din Lechinţa şi Sângeorzul săsesc anunţă magistratului că vor protesta la guvern contra hotărârii de a li se permite Valahilor să-şi ridice biserici. Cu alte cuvinte sașii își doreau menținerea stării de fapt, prin care românilor ardeleni le era interzis „prin lege” să-și ridice biserici sau alte lăcașuri religioase.

Una din marotele prin intermediul căreia este atacată cu o agresivitate ieșită din comun continuitatea românilor ardeleni în Transilvania este aceea că nu au lăsat „urme” vizibile, că nu au construit biserici sau cetăți de piatră, că nu au lăsat ceva durabil în urma conviețuirii cu coloniștii și invadatorii de pe teritoriul Transilvaniei.

Nici nu aveau cum să lase aceste urme românii, câtă vreme invadatorii și coloniștii alogeni din Ardeal le interziceau românilor acest lucru, le interziceau să ridice biserici de piatră, le interziceau să ridice fortificații, cetăți sau edificii de piatră, durabile.

Un alt motiv era exploatarea și jefuirea economică sistematică a românilor ardeleni, sărăcirea și spolierea neamului românesc de-a lungul a secole întregi, fenomen care a forțat de multe ori plecarea sau refugierea în masă a românilor transilvăneni dincolo de Carpați.

Dacă în perioada medievală pentru a scăpa de taxarea și impozitarea excesivă românii ardeleni fugeau din Transilvania și se refugiau în Moldova sau în Țara Românească, spre sfârșitul secolul XIX românii emigrau în masă în America, căutându-și norocul și scăparea din ghearele austriecilor și ungurilor în SUA.

Astfel, românii nu mai puteau niciodată înainta, nici pe plan economic, social, cultural sau de altă natură. Sub abuzurile și asuprirea alogenilor și invadatorilor care puseseră samavolnic mâna pe conducerea Transilvaniei, deși elementul românesc din acest teritoriu era cel mai numeros, sfidând parcă legea pământului și a dreptului la autodeterminarea neamului românesc, românii nu au reușit niciodată să iasă din acest marasm al spolierii și opresiunii îndreptate împotriva lor, până la momentul de la 1 Decembrie 1918.

28 Inuarie 1760 – Hotărârea de a li se permite valahilor să-şi ridice biserici este contestată de primarii şi sătenii saşi

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Student român discriminat la Oradea pentru că purta la gât un medalion cu lupul dacic

”O țară de oi merită un guvern de lupi?” (Edward R. Murrow) Suntem un popor…

23 de ore ago

Justiția apără libertatea presei: ISJ Mehedinți obligat să acorde acreditare jurnalistică publicației independente eParadigme

Tribunalul Mehedinți a decis că refuzul Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți de a acorda acreditare jurnalistică…

2 zile ago

9 Aprilie 1942 – Horthyștii unguri i-au înjugat pe premilitarii români la grapă și au grăpat cu ei 4 jugăre

O situație cu adevărat inumană este relatată într-una dintre lucrările istoricului român Vasile Lechințan: în…

4 zile ago

Anamaria GAVRILĂ: „Toți cei care sunt împotriva sistemului sunt cenzurați.Conturile lor sunt închise. Postările dispar”

Deputatul Anamaria Gavrilă reacționează printr-o scrisoare deschisă către TikTok și Facebook: Vrem transparență! "Toți cei…

5 zile ago

7 Aprilie 1908 – Prigonirea tricolorului românesc. Preot osândit la închisoare pentru tricolorul românesc!

La data de 7 aprilie 1908 avea loc într-o comună din Arad un samavolnic act…

6 zile ago

Grup infracțional organizat de hărțuitori online, sprijinit de autorități și presa progresistă

Un cont vechi de aproximativ 13 ani al redactorului nostru șef, Fandel Mihai, https://facebook.com/mihai.fandel, a…

7 zile ago