6 Februarie 1903 - Gheorghe Mohan, redactor responsabil la "Tribuna" din Sibiu, e condamnat la 15 luni temniță pentru un articol "antipatriotic"
La 6 februarie 1903 jurnalistul român Gheorghe Mohan, redactor responsabil la “Tribuna” din Sibiu, era condamnat la 15 luni de temniță grea și suma de 11.000 de coroane amendă pentru un articol “antipatriotic”.
Lupta identitară a românilor din Transilvania a fost una grea și de uzură, sub o opresiune de-a dreptul barbară a ungurilor. Intelectualii, politicienii, preoții, avocații și jurnaliștii români adesea înfundau cu sutele închisorile ungurești. Cele mai infame închisori ungurești în care erau aruncați românii care luptau pentru drepturile lor identitare erau cele de la Gherla, Aiud, Seghedin și Vac (Vaț).
“Procese de presă. Abia sunt câteva săptămâni, de când Gh. Mohan fost responsabil pentru redacția “Tribunei” fu condamnat la 15 luni închisoare, iar “Tribuna” la 11.000 coroane amendă. Pe ziua de 30 Martie sunt fixate alte două procese la curtea cu jurați din Cluj tot contra “Tribunei” și anume unul pentru articolul “Coarda se întinde” publicat în Nr. 209 din 27 noiembrie, iar celălalt pentru o serie de articole ale domnului profesor Raica din Ploiești, publicate în Tribuna sub titlul “Politica maghiară”. În aceste două procese va fi tras în judecată tot Gh. Mohan. Afară de acestea două, după cum citim în Tribuna, s-au pus curgere pentru alte două procese, dintre care unul pentru articolul “Mene, Thekel, Phares” publicat pe 8 februarie, a doua zi după condamnarea lui Mohan.”, se arată într-un ziar românesc din presa vremii
Procesele intentate jurnaliștilor români de către unguri erau la ordinea zilei după instaurarea dualismului austro-ungar, ungurii fiind deranjați până și de către promovarea datinilor și obiceiurilor românești, acționând în judecată sub tot felul de pretexte absurde publicațiile și jurnaliștii români.
Între anii 1901 – 1902 Gheorghe Mohan (n.r. uneori apărea cu numele de George Mohan) a fost redactor responsabil pentru TRIBUNA, Cotidian politic şi literar al românilor din Transilvania, cotidian românesc care apărea la Sibiu.
De multe ori Gheorghe Mohan lua asupra sa vina pentru ce scriau alți români care aveau o funcție politică sau administrativă și ajungea să stea în locul lor în închisoare protejând menținerea unor români în aparatul administrativ al statului austro-ungar.
În a doua jumătate a secolului al XV-lea, Imperiul Otoman, condus de sultanul Baiazid al…
Deși nu sunt finalizate încă lucrările la exterior și interior, parohia Sfântul Mare Mucenic MINA,…
Ziua de 4 iulie 1848, acest moment marchează începutul unei etape esențiale în Revoluția Română…
Unul dintre paradoxurile antiromânismului din Ardealul teorizat de administrația maghiară în perioada dualismului austro-ungar este…
Gestul lui Nicolae Borgovan, din 2 iulie 1888, la Beiuș, este unul dintre acele momente…
"„𝐄𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚̆ 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬̦𝐭𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨𝐝, 𝐒̦𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧 𝐜𝐞𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐞!” Miercuri, 2 iulie 2025, începând cu ora 10:00,…
Leave a Comment