Statuia lui Cecil Rhodes de la Universitatea Oxford (sursa imagine standardcouk) apud blogtraianhoria.wordpress.com
CRUNTĂ IRONIE: FAMILIA ROTSCHILD A FINANȚAT COLONIALISMUL DIN AFRICA, IAR ÎN PREZENT FAMILIA ROTSCHILD FINANȚEAZĂ ONG-URILE DE EXTREMĂ STÂNGĂ „ANTI-COLONIALISM” DIN EUROPA
În Marea Britanie, „războiul statuilor” care a mobilizat mii de tineri „activiști” îndoctrinați de falanga de extremă stângă activă în țară, a inclus un îndelungat conflict cu Universitatea Oxford, care s-a opus vehement distrugerii unui bust al lui Cecil Rhodes- un fost proprietar de mine de aur și diamante din Africa de Sud. Protestatarii au cerut repetat și fără succes înlăturarea statuii lui Rhodes, care era privit ca un simbol al colonialismului englez în Africa alături de alți „expediționari” ai epocii- precum Edward Colston (un fost negustor de sclavi a cărui statuie a fost aruncată în apă la Bristol) sau chiar ex-premierul Winston Churchill, a cărui statuie din Londra a fost salvată doar cu îngrădiri de protecție și pază de poliție.
sursă foto: blogtraianhoria.wordpress.com
Potrivit lucrării „O scurtă istorie a Africii de Sud” (Gail Nattras), Rhodes a fost unul dintre numeroșii aventurieri atrași de perspectiva unei îmbogățiri rapide în statul African: a fost simplu muncitor la o fermă de bumbac, a fost umil căutător de aur dar prin tenacitate, voracitate și lipsă de scrupule, s-a îmbogățit rapid într-un timp relativ scurt, ajungând să controleze alături de un număr redus de „capitaliști”, exploatațiile de aur și diamante ale Africii de Sud.
sursă foto: blogtraianhoria.wordpress.com
Ironia soartei face că Rhodes a fost finanțat în afacerile sale africane de familia britanică Rotschild, care în 1888 i-a dat un „împrumut” fabulous, de 1 milion lire, ca să cumpere toate afacerile „concurenței” din industria exploatării metalelor prețioase.
În prezent, ONG-urile radicalizează tinerii extremiști împotriva colonialismului trecut, iar din Rhodes a rămas o statuie în Oxford, pe care finanțații lui Rotschild o vor aruncată în Tamisa. Despre noul colonialism care a fost mutat mai către Europa Centrală și de Sud-Est, urmează să fie scrise cărți la o altă editură.
sursa: Traian Horia
În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…
Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…
Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…
S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…
Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…
Leave a Comment