Invitație la lectură: Ferma animalelor, o distopie care reflectă ceea ce trăim acum în România
Invitație la lectură: Ferma animalelor, o nuvelă distopică, care reflectă ceea ce trăim acum în România…
Pentru a înțelege mai bine ce se petrece acum, citirea acestei distopii scrise de către George Orwell este o lectură absolut necesară. Făcând analogia cu fabula expusă în “Ferma animalelor” puteți înțelege mai bine cu ce ne confruntăm noi de fapt în România în acest moment.
Ferma animalelor este o nuvelă distopică scrisă de George Orwell. Publicată în Anglia în 17 august 1945, cartea reflectă evenimentele care au dus la și din perioada numită era lui Stalin (1927–1953) înainte de al Doilea Război Mondial. Titlul original era Ferma animalelor: O fabulă, însă editorii din Stalele Unite au renunțat la O fabulă în ediția din 1946. Dintre toate traducerile din timpul vieții lui Orwell, numai Telugu a păstrat titlul original.
Romanul critică nu numai coruperea revoluției pe care conducătorii ei o practică, dar și modul în care indiferența, răutatea, ignoranța, lăcomia și miopia distrug orice posibilitate a unei utopii. În timp ce acest roman înfățișează conducătorii corupți ca fiind un defect al revoluției (și nu revoluția însăși), arată și modul în care ignoranța și indiferența posibilă față de problemele din cadrul unei revoluții pot permite să se întâmple orori dacă nu se face o trecere calmă către un guvern al clasei muncitoare.
Descrierea nuvelei:
“Omul este singura faptura care consuma fara sa produca. Nu da lapte, nu face oua, este prea slab ca sa traga la plug si nu poate alerga suficient de repede pentru a prinde iepuri. Cu toate acestea, el este stapanul tuturor animalelor. Le pune la munca si le da inapoi minimul necesar pentru a nu muri de foame, iar restul il pastreaza pentru el. (…)
Omul nu apara interesele niciunei alte fapturi in afara de el insusi. Si intre noi, animalele, trebuie sa fie o uniune deplina, o camaraderie perfecta in acesta lupta. Toti oamenii sunt dusmani. Toate animalele sunt tovarase.”
Cartea se poate cumpăra de AICI
În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…
Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…
Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…
Eram și noi ca stele aprinse în boltă Clipesc fermecător și se salută Am dat…
S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…
Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…
Leave a Comment