Antiromanism

30 Martie 1903: Jurnalistul român Gheorghe Mohan este osândit la 1 lună temniță și 500 coroane amendă pentru articolul „COARDA SE ÎNTINDE”

Jurnalismul românesc în Transilvania se confrunta la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX cu niște abuzuri și cu o cenzură draconică. Foarte mulți jurnaliști români ajungeau în temnițele ungurești pentru cele mai mici delicte de opinie. Orice articol scris sau interpretat a fi în favoarea identității românești era aspru pedepsit de către o administrație ungurească de o ferocitate nebună.

Între anii 1901 – 1902, Gheorghe Mohan era redactorul responsabil pentru TRIBUNA, cotidian politic şi literar al românilor din Transilvania care apărea la Sibiu. Numai în anul 1903 sunt consemnate cel puțin trei abuzuri antiromânești ale ungurilor împotriva jurnalistului Gheorghe Mohan:

  1. La 6 Februarie 1903 Gheorghe Mohan, redactor responsabil la “Tribuna” din Sibiu, e condamnat la 15 luni temnita si 11.000 de coroane amenda pentru un articol “antipatriotic”
  2. Pe 30 martie 1903 Tot Gheorghe Mohan, cu aceeași funcție, este osândit la 1 lună temniță și 500 coroane amendă pentru articolul: COARDA SE ÎNTINDE
  3. 31 martie 1903. Gheorghe Mohan este din nou condamnat pentru “agitație” la 8 luni temniță și 1.600 coroane amendă, pentru articolul POLITICA MAGHIARĂ.

“Procese de presă. Abia sunt câteva săptămâni, de când Gh. Mohan fost responsabil pentru redacția “Tribunei” fu condamnat la 15 luni închisoare, iar “Tribuna” la 11.000 coroane amendă. Pe ziua de 30 Martie sunt fixate alte două procese la curtea cu jurați din Cluj tot contra “Tribunei” și anume unul pentru articolul “Coarda se întinde” publicat în Nr. 209 din 27 noiembrie, iar celălalt pentru o serie de articole ale domnului profesor Raica din Ploiești, publicate în Tribuna sub titlul “Politica maghiară”. În aceste două procese va fi tras în judecată tot Gh. Mohan. Afară de acestea două, după cum citim în Tribuna, s-au pus curgere pentru alte două procese, dintre care unul pentru articolul “Mene, Thekel, Phares” publicat pe 8 februarie, a doua zi după condamnarea lui Mohan.”, se arată într-un ziar românesc din presa vremii

6 Februarie 1903 – Gheorghe Mohan, redactor responsabil la „Tribuna” din Sibiu, e condamnat la 15 luni temniță pentru un articol „antipatriotic”

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

18 Aprilie 1942 – Comuna Viile Sătmarului. Refugiatul Pop Vasile spânzurat de subsuori, timp de 5 zile, și zilnic stropit cu apă rece

La data de 18 aprilie 1942 în comuna Viile Sătmarului s-a petrecut încă un eveniment…

4 zile ago

17 Aprilie 1906, Birchiș – Sătenii nu vor să voteze candidatul ungur. Jandarmii maghiari deschid focul asupra mulţimii

La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…

5 zile ago

Student român discriminat la Oradea pentru că purta la gât un medalion cu lupul dacic

”O țară de oi merită un guvern de lupi?” (Edward R. Murrow) Suntem un popor…

o săptămână ago

Justiția apără libertatea presei: ISJ Mehedinți obligat să acorde acreditare jurnalistică publicației independente eParadigme

Tribunalul Mehedinți a decis că refuzul Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți de a acorda acreditare jurnalistică…

2 săptămâni ago

9 Aprilie 1942 – Horthyștii unguri i-au înjugat pe premilitarii români la grapă și au grăpat cu ei 4 jugăre

O situație cu adevărat inumană este relatată într-una dintre lucrările istoricului român Vasile Lechințan: în…

2 săptămâni ago

Anamaria GAVRILĂ: „Toți cei care sunt împotriva sistemului sunt cenzurați.Conturile lor sunt închise. Postările dispar”

Deputatul Anamaria Gavrilă reacționează printr-o scrisoare deschisă către TikTok și Facebook: Vrem transparență! "Toți cei…

2 săptămâni ago