3 Aprilie – Ziua Jandarmeriei Române: la 3 aprilie 1850, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului obştesc, semnând “Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”, potrivit www.jandarmeriaromana.ro.
Pe baza acestei legi, s-a dat un statut juridic Jandarmeriei si s-au stabilit principiile de organizare si functionare, iar potrivit acestor principii initiale, Regimentul de jandarmi din Moldova a fost impartit in doua subdiviziuni, fiecare avand in responsibilitate cate sase tinuturi (judete). Fiecarui tinut ii era repartizata cate o companie de jandarmi, careia i se adauga o companie de la Isprăvnicia Iaşului şi la Poliţia Capitalei (Iaşi).
3 Aprilie – Ziua Jandarmeriei Române
Organizarea si functionarea Jandarmeriei s-a facut in principal potrivit legii Jandarmeriei din 1850 şi a Regulamentului jandarmilor de oraş din 1665, acestea fiind de altfel documentele care au stat la baza eleborarii a noi legi si regulamente ulterioare.
Institutia Jandarmeriei a fost supusa unui amplu proces de modernizare in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, ca de altfel mai toate institutiile statului modern roman de la acea vreme.
La acest moment, Jandarmeria Româna isi are reglementata activitatea de catre Legea nr. 550 din 29 noiembrie 2004 privind organizarea si funcţionarea Jandarmeriei Române, prin care ii sunt stabilite statutul, competentele si atributiile, obligatiile, etc.
Glasul.info
- 11 iulie 1848 – Lajos Kossuth cere recrutarea de soldați pentru armata ungară, inclusiv din Transilvania, ceea ce provoacă rezistență la recrutare din partea românilor - 11 iulie 2025
- 10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească - 10 iulie 2025
- 10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi - 10 iulie 2025