Continuitatea romanilor, mostenitorii lumii greco-romane

Continuitatea romanilor, mostenitorii lumii greco-romane

In imaginea de mai sus sunt doua altare cu vase de sacrificiu pe care sunt reprezentate in basorelief un vultur si un cap de bour/taur. Altarele se gasesc la muzeul arheologic din Dion, Grecia si din spusele arhelogilor sunt altare folosite pentru sacrificii inchinate lui Zeus.

Sa fie doar o stranie coincidenta ca atat vulturul cat si bourul pe care le vedem impreuna pe un altar al lui Zeus de la muzeul arheologic din Dion (Grecia) se regasesc pe stemele a doua state romanesti, Moldova si respectiv Tara Romaneasca, sau sa fie chiar dovada apartenentei stramosilor nostri dacii, la o cultura comuna cu cea a celorlalti traci si implicit apoi cu cea a lumii greco-romane antice?

Continuitatea romanilor, mostenitorii lumii greco-romane


[one_half][/one_half]
Trebuie sa spunem mai intai ca atat vulturul cat si bourul/taurul sunt ambele reprezentari si simboluri ale lui Zeus. Una dintre legendele mai „deocheate” despre Zeus este cea in care el incearca niste cu totul altfel de relatii amoroase. Pentru a-l rapi pe Ganymede, un print troian, cunoscut pentru frumusetea sa, Zeus s-a transformat intr-un vultur, ce l-a luat in gheare pe Ganymede si l-a dus pe muntele Olymp unde si l-a facut iubit si paharnic.


Fiind vorba despre legenda unui print troian, deci de origine tracica, este o probabilitate destul de mare ca si dacii sa fi cunoscut aceasta legenda. Faptul ca legenda era cunoscuta in toata lumea greco-romana o dovedesc numeroasele mozaicuri, fresce sau statui care s-au pastrat pana astazi.

Simbol al puterii si al fortei creatoare, taurul l-a reprezentat si pe Zeus, sub forma unei statuete de bronz ce se prindea in varful unui baston sau al unei lanci; un insemn asemanator celui al vitelului de aur. O alta legenda spune ca Zeus s-a transformat intr-un taur, intentionand s-o rapeasca pe Europa pe care s-o duca apoi in Creta sau in Thiva.

Altare  de sacrificiue inchinate lui Zeus pe care era reprezentat capul de bour/taur au fost gasite pe intreg teritoriul Imperiului Roman cat si dincolo de granitele sale, acolo unde a reusist sa patrunda influenta lumii greco-romane. Pe teritoriul Bulgariei de exemplu, foarte aproape de granita cu Romania, se gasesc mai multe reprezentari ale capului de bour/taur in mai multe situri arheologice.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.



Mihai Eminescu spunea la un moment dat :”Daca se mai iveste cate un neamt singular care cauta sa ne aduca de peste Dunare, nu mai intrebam ce zice un asemenea om, ci ce voieste el”. ( M. Eminescu, Scrieri politice si literare, Bucuresti, 1905).

Surse:

1) http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2012/06/04/hierotheos-vlachos-euroa-taurul-crestinii-duhul-lumesc/
2) http://en.wikipedia.org/wiki/Zeus
3) http://mythologica.ro/minotaurul-labirintului-si-taurul-ceresc/
4) Continuitatea romanilor, Nicolae Stoicescu, Bucuresti,1980

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info