Trianonul sărbătorit la Sfântu Gheorghe: poezie si cântec românesc, în fața Statuii lui Mihai Viteazu!

Joi, 4 iunie începând cu ora 14, sărbătorim Trianonul la Sfântu Gheorghe, printr-un eveniment cultural ce cuprinde poezie si cântec românesc, în fața Statuii lui Mihai Viteazu!

Pentru Jertfa de sânge prin care s-a înfăptuit Marea Unire, pentru a cinsti eroismul Armatei Române din Campania Militară din 4 august 1919 de înfrângere a bolșevismului din Ungaria, pentru tot acest sânge românesc care a fost în cerneala iscălirii Tratatului de la Trianon, mergem la Sfântu Gheorghe. De ce aici, si nu la Brasov, Iasi, sau Craiova?

Pentru că nici la Brasov, nici la Iasi, nici la Craiova, nici la Galați, forțele iredentiste maghiare nu cer autonomie teritorială. La Sfântu Gheorghe, da, se întâmplă acest lucru. An de an se adună, inclusiv acum, pe 4 iunie, pentru a deplânge Tratatul de la Trianon. An de an, zi de zi, contestă Tratatul de la Trianon. ,,Nem, nem, soha!” nu se aude în stradă la București sau la Botoșani, ci în Covasna si Harghita, mai ales.

De aceea sărbătorim PACEA acestui Tratat la Sfântu Gheorghe, pentru că acolo este contestată Jertfa Eroilor noștri prin care România a devenit Întreagă, prin care a fost consfințit faptul că Transilvania este Pământ Românesc.

Steagul Tricolor, Poezia si Cântecul Românesc, aici trebuie să se audă cu precădere, pentru ca toată lumea să înteleagă, ce nu a înțeles într-o sută de ani: Transilvania este Pământ Românesc, Harghita si Covasna aparțin Statului Național Român, Limba Română este singura limbă oficială pe tot cuprinsul acestui Stat.

De aceea venim si ”fluturăm” Tricolorul aici, de 1 Decembrie, de 24 Ianuarie, de Trianon, pentru că în toate aceste zile, alții arborează steaguri negre, sau pe cele ale Ungariei. Aici este nevoie mai întâi de afirmarea Identității Naționale Românești, pentru că aici, această Identitate, este contestată si se vrea a fi ștearsă. Pentru un așa zis ”ținut secuiesc” UDMR elaborează legi de autonomie, nu pentru Tulcea sau Iași.

Noi, cei care venim din alte colțuri ale Țării în Covasna sau Harghita, nu venim si ”plecăm”, ci rămânem aici, pentru că oasele bunicilor si străbunicilor noștri din Moldova si Țara Românească sunt rămase si aici, pe câmpurile de luptă datorită cărora Covasna si Harghita sunt două județe din România.
Trăiască Pacea de la Trianon!

Autor: Mihai Tîrnoveanu

Mihai Tirnoveanu

Doctor Președintele Asociației Calea Neamului Vicepreședintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș

Leave a Comment

Recent Posts

Copii certați și înjurați în limba română ca să înțeleagă că limba maghiară e frumoasă!

Un cadru didactic de la o școală dintr-un oraș ardelean și-a prezentat o metodă didactică…

9 minute ago

8 Mai 1882 –  Cum tremura Ungaria la auzul înființării Comitetului  „România Iredentă” devenită mai apoi Societatea Carpații

La 8 mai 1882 la Budapesta era emisă circulara ministrului de interne regal maghiar, prin…

6 ore ago

Invitație la marcarea Zilei Independenței României la Carei

"Direcția de Cultură Carei, vă invită vineri, 10 mai 2024, începând cu ora 12.15, pe…

7 ore ago

Seară a memoriei anticomuniste. La București, va fi evocat jurnalistul MIHAI CREANGĂ

Joi 9 mai 2024, ora 17, la Academia Civică – București, Strada Jean Louis Calderon…

16 ore ago

Școala Brâncovenească te invită luni, 3 Iunie, Casa de Cultură la conferința “Riscuri pentru sănătatea mintală la nouă generație”

“Aceasta este drama cea mare a copilului sau a tânărului culturii mediatice: discrepanţa uriaşă dintre…

o zi ago