Categories: Ungaria

O enigmă a istoriei: Horthy, născut în România?

O mărturie cutremurătoare a unui refugiat român după Dictatul de la Viena din 30 august 1940 dezvăluie o informație cu adevărat surprinzătoare: Miklós Horthy, amiralul și regentul Ungariei, n-a fost altceva decât un slovac maghiarizat, pe numele său adevărat de Horáček.

Informația, aflată pentru prima dată în timpul Școlii de Vară Carei în anul 2019 de la domnul Gheorghe Cadar, născut în anul 1926 și locuitor al satului Lucăceni până în 1940 când românii au fost scoși din casele lor de către horthyști, este confirmată și de către istoricul militar Mircea Dogaru într-un articol publicat în culturaromana.ro:

„Miklos Horthy (numele real Horacek, individul fiind slovac ungurizat, ca si Kossuth) s-a proclamat „intaiul fascist al Europei”„, a scris istoricul Mircea Dogaru.

Curriculă şcolară controversată în Ungaria lui Orban: Horthy și Albert Wass la mare preț

Potrivit mărturiilor domnului Gheorghe Cadar, Miklos Horthy (n.r. alias Nicolae Horáček sau Nicolae Horthy), era din Baia Mare, de unde fugise încă de la o vârstă fragedă clandestin în Ungaria și îmbrățișase cariera militară sub o altă identitate decât cea cu care se născuse în România.

Încă din copilărie, Miklos Horthy nu se înțelegea bine cu ceilalți copii români, nutrind o ură și un șovinism fără margini la adresa românilor. Dictatul de la Viena nu a făcut decât să-i ofere pretextul pentru a pune în practică tot ceea ce gândise la adresa românilor încă din copilărie.

Nicolae Horthy, regent al Ungariei

“Mărturii ale unui supraviețuitor al românilor expulzați în urma Dictatului de la Viena din 1940. Gheorghe Cadar s-a născut în anul 1926 și a locuit în Lucăceni în 1940 când au fost scoși din casele lor. După expulzare a ajuns la Baia Sprie și apoi la Șișești. A lucrat la o prăvălie unde l-a întâlnit pe fratele amiralului fără flotă, Horty Miklos, cel care a ordonat alungarea românilor din casele lor și masacrele din satele românești. Fratele lui Horty Miklos a afirmat că numele lor de familie este Haracek și că familia lui nu a fost de acord cu expulzarea românilor din casele lor. Interviul cu Gheorghe Cadar a fost înregistrat de participanții la Școala de Vară din Carei , de Nord-Vest TV Satu Mare și de corespondentul Informația Zilei Satu Mare și Glasul.Info din Iași.”, a scris Buletin de Carei pe facebook

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Copii certați și înjurați în limba română ca să înțeleagă că limba maghiară e frumoasă!

Un cadru didactic de la o școală dintr-un oraș ardelean și-a prezentat o metodă didactică…

3 ore ago

8 Mai 1882 –  Cum tremura Ungaria la auzul înființării Comitetului  „România Iredentă” devenită mai apoi Societatea Carpații

La 8 mai 1882 la Budapesta era emisă circulara ministrului de interne regal maghiar, prin…

9 ore ago

Invitație la marcarea Zilei Independenței României la Carei

"Direcția de Cultură Carei, vă invită vineri, 10 mai 2024, începând cu ora 12.15, pe…

10 ore ago

Seară a memoriei anticomuniste. La București, va fi evocat jurnalistul MIHAI CREANGĂ

Joi 9 mai 2024, ora 17, la Academia Civică – București, Strada Jean Louis Calderon…

18 ore ago

Școala Brâncovenească te invită luni, 3 Iunie, Casa de Cultură la conferința “Riscuri pentru sănătatea mintală la nouă generație”

“Aceasta este drama cea mare a copilului sau a tânărului culturii mediatice: discrepanţa uriaşă dintre…

o zi ago