Știri

Cetatea Histria va putea fi restaurată

“Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, a adoptat cu majoritate confortabilă, 212 voturi pentru, niciun vot împotrivă şi 52 de abţineri, o iniţiativă legislativă care va permite restaurarea şi punerea în valoare a Cetăţii Histria.

Este una dintre iniţiativele pe care le-am promovat, alături de mai mulţi colegi parlamentari, în vederea creşterii turismului în zona noastră, dar şi pentru salvarea patrimoniului nostru istoric.Deşi au existat proiecte şi, inclusiv, fonduri nerambursabile pentru reabilitarea Cetăţii, acestea nu au putut fi operaţionalizate deoarece aceasta se afla într-o zonă strict protejată din Rezervaţia Biosferei ”Delta Dunării”.

Prin modificarea art. Art. 23, alin.(1) din Ordonanţa de Urgenţă nr. 57/2007 din 20 iunie 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, se va reglementa ca aceste activităţi de restaurare, de punere în valoare a acestor zone strict protejate, să se desfăşoare conform prevederilor legale în vigoare.

Am decis să promovez, alături de mai mulţi colegi, această iniţiativă mai ales după ce a venit confirmarea, la finalul anului 2022, că proiectul de restaurare şi punere în valoare a sitului arheologic Cetatea Histria a fost pierdut din cauza faptului că nu s-a reuşit obţinerea avizului de mediu.

Mi-am dat seama atunci că singura ieşire din această situaţie poate fi reprezentată de modificarea Legii privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, întrucât, ştim foarte bine, obiectivul se află într-o zonă strict protejată.

Soluţia legislativă a avut la bază două principii: faptul că o lege trebuie să aibă caracter general, deci nu se putea referi expres doar la Cetatea Histria, însă, odată cu promulgarea ei, toate obiectivele de genul acesta din zone strict protejate vor putea fi puse în valoare; iar al doilea principiu a fost cel al menţinerii situaţiei juridice, respectiv să rămână o zonă strict protejată. În sfârşit, Cetatea Histria va putea fi reabilitată şi integrată în circuitul turistic dobrogean!”, se arată în declarația de presă a deputatului Mirela Furtună 

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

2 Iulie – T𝐫𝐞𝐜𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐢𝐧 𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞 𝐢̂𝐧 𝐯𝐞𝐬̦𝐧𝐢𝐜𝐢𝐞 𝐚 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨d Ștefan cel Mare, manifestare organizată de Muzeul Judeţean “Ştefan cel Mare” din Vaslui

"„𝐄𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚̆ 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬̦𝐭𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨𝐝, 𝐒̦𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧 𝐜𝐞𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐞!” Miercuri, 2 iulie 2025, începând cu ora 10:00,…

10 ore ago

A.D. Xenopol Remembered: Historian of Romania, Philosopher of Europe

Alexandru Dimitrie Xenopol was born on March 24, 1847, in Păcurari, a settlement in Iași, the…

2 zile ago

ZILELE REZISTENȚEI. Ediția a 16-a. 18-20 iulie 2025, la Sâmbăta de Sus

Programul manifestărilor din cadrul Zilelor Rezistenței 18-20 iulie 2025, Mănăstirea Sâmbăta de Sus Vineri 18.07:…

3 zile ago

Experimentul Pitești – realitate ocultată, suferință uitată

Experimentul Pitești nu este doar o pagină întunecată din istoria României, ci una dintre cele…

3 zile ago

27 Iunie 1944 – Trei români au fost legați de stâlpi și împușcați de către armata horthystă la Sighet, jud Maramureș

O pagină tragică din istoria Maramureșului, uitată și neglijată pe nedrept 27 Iunie 1944 -…

4 zile ago