550 de ani de la marea victorie militară a voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt de la Vaslui-Podul Înalt, 10 Ianuarie 1475

„𝟓𝟓𝟎 𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐦𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐯𝐢𝐜𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐫𝐚̆ 𝐚 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨𝐝𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐒̦𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧 𝐜𝐞𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐞 𝐬̦𝐢 𝐒𝐟𝐚̂𝐧𝐭 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐕𝐚𝐬𝐥𝐮𝐢-𝐏𝐨𝐝𝐮𝐥 𝐈̂𝐧𝐚𝐥𝐭, 𝟏𝟎 𝐢𝐚𝐧𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 𝟏𝟒𝟕𝟓”

Vineri, 10 ianuarie 2025, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, instituție subordonată Consiliului Județean Vaslui, a organizat la Ansamblul Monumental „Podul Înalt” Băcăoani manifestarea intitulată „550 de ani de la marea victorie militară a voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt de la Vaslui-Podul Înalt, 10 ianuarie 1475”. Acțiunea a fost organizată în parteneriat cu: Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” Iași, Primăria comunei Muntenii de Jos, Inspectoratul de Jandarmi Județean Vaslui și Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui.

Manifestarea a început cu onorul prezentat de militari din cadrul Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” Iași în fața comandantului unității, general de brigadă Claudiu Mădălin Tamaș, și intonarea imnului național. Programul a continuat cu o slujbă religioasă susținută de un sobor de preoți din cadrul Protopopiatului Vaslui și încheiată cu mesajul P.S. Ignatie, episcopul Hușilor, transmis prin vocea preotului paroh Cosmin Gubernat.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net
550 de ani de la marea victorie militară a voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt de la Vaslui-Podul Înalt, 10 Ianuarie 1475, Foto: Facebook / Muzeul Judeţean “Ştefan cel Mare” din Vaslui
550 de ani de la marea victorie militară a voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt de la Vaslui-Podul Înalt, 10 Ianuarie 1475, Foto: Facebook / Muzeul Judeţean “Ştefan cel Mare” din Vaslui

Au urmat alocuțiunile oficialităților locale: Paul Iulian Lazăr, primarul comunei Muntenii de Jos, urmat de cuvântul rostit de subprefectul Dorin Neculai Apostu, Instituția Prefectului județului Vaslui. De asemenea, au luat cuvântul: ec. Ciprian Ionuț Trifan, președintele Consiliului Județean Vaslui, ing. Lucian Braniște, primarul municipiului Vaslui, senator Victoria Stoiciu, reprezentant al Parlamentului României.

Semnificația istorică a evenimentului a fost prezentată de către prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, șef de departament din cadrul Institutului de Istorie „A. D. Xenopol” Iași.

Cu această ocazie, prof. dr. Ramona Maria Mocanu, managerul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, a conferit plachete aniversare reprezentanților instituțiilor locale și reprezentanților unor muzee partenere prezenți la activitate.

Cuvântul de final a fost rostit de către generalul de brigadă Claudiu Mădălin Tamaș, comandantul Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” Iași.

Manifestarea a continuat cu procesiunea depunerii de coroane la baza statuii ecvestre a voievodului Ștefan cel Mare. Evenimentul s-a încheiat cu parada militarilor Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” Iași.

Cea de-a doua parte a manifestării s-a desfășurat în sala Multimedia a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui cu conferința „Ștefan cel Mare și Podul Înalt – Memoria Istoriei” susținută de prof. univ. dr. Cătălin Turliuc și dr. Laurențiu Gelu Chiriac, directorul Direcției de Cultură din cadrul Primăriei Bârlad.

550 de ani de la marea victorie militară a voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt de la Vaslui-Podul Înalt, 10 Ianuarie 1475, Foto: Facebook / Muzeul Judeţean “Ştefan cel Mare” din Vaslui

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News