Punctul de vedere al Patriarhiei Romane in legatura cu necesitatea continuarii finanțarii publice a construirii Catedralei Mantuirii Neamului:
Referitor la inițiativa legislativa recenta privind modificarea Ordonanței de Guvern nr. 19/2005 privind realizarea Catedralei Mantuirii Neamului, astfel incat acest proiect sa nu mai poata fi finantat din bani publici, facem urmatoarele precizari:
1. Construirea Catedralei Mantuirii Neamului este un vechi proiect de peste 130 ani. Dupa Razboiul de Independența din anul 1877, cand bulgarii au hotarat construirea Catedralei Alexandru Nevski din Sofia, ca expresie de recunostinta fata de soldații cazuți pentru independența Bulgariei de sub Imperiul Otoman, regele Carol I (1866-1914) a promulgat Legea nr. 1750/1884 in care se preciza necesitatea construirii unei catedrale ortodoxe in București. Prin aceeași lege, Statul roman aloca un buget de 5 milioane de lei pentru construirea acesteia, suma care reprezenta aproximativ 5% din bugetul țarii, insa, din nefericire, inceperea lucrarilor a fost amanata. Primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea (1925-1939), a reluat ideea construirii Catedralei Mantuirii Neamului, mai ales dupa Marea Unire de la 1 decembrie 1918, ca fiind un deziderat național. In prezent, proiectul a devenit o realitate, construcția este avansata si poate fi finalizata pana in anul 2018. Afirmația domnului deputat Remus Cernea ca obiectivul Catedrala Mantuirii Neamului nu ar trebui sa se mai afle in programul Romania 100, menit sa marcheze, in anul 2018, o suta de ani de la constituirea Statului unitar Roman, arata lipsa de respect și de adeziune a domnului Remus Cernea fața de istoria și credinta poporului roman.
Comunicatul de presa al Patriarhiei Romane condamna atitudinea ostila a lui Remus Cernea impotriva construirii noii catedrale
2. Construirea Catedralei Mantuirii Neamului este o necesitate de ordin practic atat in ceea ce privește spațiul din Sfantul Altar, cat și spațiul destinat credincioșilor. Catedrala patriarhala de pe Dealul Mitropoliei, construita in urma cu peste 350 de ani (1656-1658) ca biserica de manastire, avand doar provizoriu statutul de catedrala, stabilit de patriarhul Miron Cristea in anul 1925, nu mai corespunde astazi cerințelor liturgice, pastorale si de reprezentare ale Bisericii Ortodoxe Romane. Daca pana in anul 1990 Sfantul Sinod era format doar din 12 membri, in prezent numarul ierarhilor este de 53. In acelasi timp, capacitatea actualei Catedrale patriarhale din Dealul Mitropoliei este de aproximativ 500 de persoane, situatie in care numerosi credinciosi sunt nevoiti sa participe la Sfanta Liturghie aflandu-se in exteriorul acesteia, de multe ori in conditii de vreme nefavorabila.
3. Toate catedralele si bisericile mari construite dupa anul 1990 in alte orașe ale Romaniei au primit sprijin financiar de la bugetul central sau de la bugetele locale, potrivit Constituției Romaniei (art. 29-30), Legii Cultelor nr. 489/2006, O.G. 82/2001 si H.G. nr. 1470/2002. Autoritatile Statului roman au inteles necesitatea construirii Catedralei Mantuirii Neamului ca necesitate practica, dar si ca simbol al demnitații si unitații nationale prin adoptarea in unanimitate a Legii Catedralei nr. 261/2005, precum si ca o reparație morala pentru bisericile demolate sau translate din Bucuresti pentru a construi in locul lor Casa Poporului. In art. 1 alin. (2) al acestei legi se prevede ca fondurile necesare construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului vor fi asigurate de Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane, de catre Guvernul Romaniei, in limita alocarilor bugetare anuale, precum și de organele administrației publice locale. In acest context, aprobarea initiativei legislative a domnului Remus Cernea ar constitui o discriminare intre Catedrala Mantuirii Neamului și orice alt lacaș de cult, al oricarui cult religios recunoscut din Romania, sprijinit financiar de catre stat. Mentionam ca in alte state din lume, marile catedrale s-au construit si cu sprijinul financiar al Statului sau prin acordarea de facilitați fiscale pentru societațile comerciale care au contribuit la edificarea acestora. De exemplu, Catedrala Naționala din Washington DC (SUA), Catedrala Iisus Mantuitorul din Moscova (Rusia), Catedrala Sfantul Sava din Belgrad (Serbia) etc.
4. Viitoarea Catedrala patriarhala sau Catedrala Mantuirii (eliberarii) Neamului va fi un obiectiv arhitectural si turistic important pentru Bucuresti, singura capitala europeana care nu are inca o Catedrala reprezentativa pentru credinta majoritații locuitorilor sai (doua milioane de creștini ortodocși). Dupa cum sume importante de bani au fost alocate de la bugetele de stat centrale și locale pentru Biblioteca Nationala, Teatrul Național si Arena Naționala, obiective reprezentative din București, deși nu toți cetatenii merg la biblioteca, teatru sau stadion, tot astfel este justificat si sprijinul financiar de la Stat pentru Catedrala Mantuirii Neamului.
5. Atitudinea ostila a domnului Remus Cernea fata de noua Catedrala s-a manifestat si in anul 2007 cand Asociația Solidaritate pentru libertate de conștiința, condusa pe atunci de dansul, a pierdut definitiv și irevocabil in fața instanțelor judecatoresti o acțiune in contradictoriu cu Patriarhia Romana. Ca si atunci, si in prezent citatele trunchiate din legislație au devenit o regula in slaba argumentare a domniei sale. De exemplu, domnul Remus Cernea ignora cu buna stiinta mențiunea explicita din Legea cultelor nr. 489/2006, potrivit careia Cultele religioase recunoscute pot beneficia, la cerere, de sprijin material din partea statului pentru cheltuielile privind … construcții noi (art. 10 alin 6). In schimb, acesta incearca sa deduca din neutralitatea statului (inclusiv fața de ideologiile atee) o interdicție a autoritatilor de a acorda sprijin cultelor recunoscute, potrivit reglementarilor existente.
In concluzie, recenta inițiativa legislativa provocatoare a domnului Remus Cernea are ca scop legiferarea de catre Parlamentul Romaniei a unei interdictii de finantare a viitoarei Catedrale patriarhale, initiativa care intra in contradicție cu Constituția Romaniei (art. 29) si Legea cultelor nr. 489/2006, se arata in comunicatul de presa al Patriarhiei Romane ( sursa: basilica.ro)
Foto: basilica.ro
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri