Multa lume nu stie faptul ca a fost o perioada cand domnitorul Moldovei Gheorghe Duca-Vodă a domnit atat peste teritoriul Moldovei cat si pe o mare parte din teritoriul Ucrainei de astazi, mai exact tinutul dintre Nistru si Nipru.Tinutul Ucrainei care a fost anexat Moldovei in timpul lui Gheorghe Duca-Vodă se numea pe atunci tinutul căzăcesc si tocmai fusese transformat de curand in paşalâc turcesc.
Dupa insistentele domnitorului moldovean pe langa sultanul turc Mehmet al IV-lea, sultan între 1648 şi 1687, Moldova isi intindea stapanirea peste imensul teritoriu dintre Nistru si Nipru iar domnul Moldovei isi ia titlul oficial de “Gospodari zemli Moldavskoi i zemli Ucrainskoi” adica domn al Moldovei si Ucrainei. Asta s-a intamplat in timpul celei de-a treia domnii a lui Gheorghe Duca-Vodă intre anii 1678 şi 1683.
Pe când Moldova stăpânea peste Ucraina
Pentru a putea guverna si organiza eficient strangerea taxelor si darilor in Ucraina Gheorghe Duca-Vodă isi numi un soi de guvernator (“nemesnic”) in persoana lui Iane Drăghinici, postelnic in Iaşi care va deveni hatman al orasului Nemirova.
Ca domnitor Gheorghe Duca-Vodă a avut o domnie cruda cu biruri si taxe nenumarate asupra poporului dar si abuzuri asupra oamenilor simpli si boierilor depotriva. A fost domn al Moldovei nu mai putin de trei ori de fiecare data trebuind sa-si plateasca mucaramcaua (o taxa destul de mare pentru reînnoirea domniei).
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Va veni vremea sa dati seama voi cei care ati luptat impotriva firii , impotriva sangelui romanesc , impotriva intereselor romanilor. Mai devreme sau mai tarziu Basarabia, pamant romanesc va reveni la Patria Mama Romania dar voi ce veti face atunci? Ma refer la voi cei care scuipati pe […]