Sa nu ne piara limba , e tot ce mai lipseste! Destul am fost lasati saraci si plini de ura Prin anticorpii tarii pastram ce-i romaneste Nimic din ce-i strain sa nu iasa pe gura!
Toti vor sa fie “cool”, desi nu stiu ce-nseamna Si pentru asta-n cap le vin mii de idei Mananca doar la “spring” chiar de afara-i toamna Treziti-va romani, va rog si “please” , “ok”?
Azi cratima e doar un minus fara noima Nu mai mancam mancare, ci mergem la “fast food” Ne moare limba sfanta , deja se afla-n coma Ne indobitocim de parca am locui in “wood”
Noi nu mai cautam, ci doar “gugaluim” Ne “sheruim” si viata, gandim cu susu’-n jos Pe net suntem prezenti, nu stim sa mai traim Nu mai avem nici nume, cu totii suntem “boss”
Ne angajam la “job”, in loc de meserie Cand vrem sa ne distram, la “party-uri” noi mergem Copiii nostri maine , “manageri” vor sa fie Vor da “delete” pe facebook, in loc de-al nostru “stergem”
De “Valentine’s” iubim de parc-am fi drogati Dar, cati romani cunosc ce-nseamna Dragobete? Suntem cu totii “brothers”, nu stim sa mai fim frati Și bem un “cocktail drink” atunci când ne e sete
Va “please”, va rog, merci, pastrati-va credinta! Si hai sa ne-ntelegem fara vreun dictionar Nu va mai vindeti legea si limba, chiar fiinta Nu va mai puneti tara s-o vindeti pe cantar!
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Tara Romaneasca a pierdut Dobrogea in 1418 cand domnitorul Mihail I a fost invins si a murit in lupta impotriva otomanilor condusi de sultanul Mehmet I mai exista si opinia ca a fost pierduta intre 1445-1466 Referitor la Cadrilater punctul meu de vedere este ca acesta nu a fost pierdut […]