Modificare „19 Noiembrie

Sari la navigare Sari la căutare

Atenție: Nu v-ați autentificat. Adresa dumneavoastră IP va fi vizibilă în mod public dacă efectuați modificări. Dacă vă autentificați sau vă creați un cont, modificările dumneavoastră vor fi asociate numelui de utilizator, pe lângă alte beneficii.

Editarea poate fi anulată. Vă rugăm să verificați comparația de dedesubt pentru a verifica că asta este ceea ce vreți să faceți, iar apoi publicați schimbările de mai jos pentru a finaliza anularea editării.

Versiunea curentă Textul dumneavoastră
Linia 1: Linia 1:
== Evenimente ==
 
* [[1377]] Prima atestare documentara a [[Castelului Bran]], prin actul emis de [[Ludovic I de Anjou]] (1342 – 1382), prin care brasovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea “cu munca si cheltuiala lor proprie”
* [[1604]]  Ştefan Bocskay este recunoscut de către turci principe al Transilvaniei.
* [[1861]] Se încheie Conferința natională a fruntașilor politici romani din Banat, ținută la Timișoara, la care se adopta o moțiune prin care se cere autonomia Banatului față de Ungaria, teritoriul acestuia urmand sa fie numit "Căpitanatul român" sau să fie încorporat Transilvaniei (devenita autonomă)
* [[1906]] Plescuta - Arad. Invatatorul Z. Neamtu primeste 2 zile inchisoare pentru agitatie. / Neamţu, învăţător, în Plescuţa (cott. Arad), e osândit la 2 zile închisoare, pentru „agitaţii”.
*[[1942]] La 19 Noiembrie 1942, a început una dintre cele mai mari tragedii militare din istoria acestei lumi. Sute de mii de soldați români și-au găsit sfârșitul în stepele Rusiei.
* [[1946]] Primele alegeri parlamentare postbelice, declarate "libere și nestingherite", care au fost falsificate, cu acordul Moscovei, de guvernul Petru Groza care a anunțat victoria Blocului Partidelor Democratice
* [[1979]] Începe Congresul al XII-lea al PCR, la care Constantin Pîrvulescu, unul din fondatorii partidului, a protestat în plen față de cultul personalitații creat în jurul familiei Ceaușescu. Drept urmare, în aceeași noapte, Pîrvulescu a fost evacuat din casa în care locuia


== Nașteri ==
== Nașteri ==
* [[1837]] S-a născut la Densuș, Hunedoara istoricul literar, poetul și folcloristul român [[Aron Densușianu]]
* [[1837]] S-a născut la Densuș, Hunedoara istoricul literar, poetul și folcloristul român [[Aron Densușianu]]
* [[1912]] George Emil Palade, biochimist româno-american (premiul Nobel pentru medicină 1974) (d. 2008)
* [[1923]] Monica Lovinescu, critic literar și eseist, stabilită după 1947 în Franța (d. 2008)
* [[1937]] Alexandra Târziu, prozator român
* [[1937]] Ioan Fiscuteanu, actor român (d. 2007)
* [[1938]] Sorin Mărculescu, poet, eseist traducător român
* [[1939]] Emil Constantinescu, politician și om de știință român, al 3-lea președinte al României (1996-2000)
* [[1960]] Oana Ștefănescu, actriță română de teatru și film (d. 2021)
== Decese ==
* [[1919]] [[Alexandru Vlahuță]], scriitor, membru de onoare post-mortem al Academiei Române (n. 1858)
* [[1989]] Zoltán Vadász, actor român de origine maghiară (n. 1926)
== Zile Speciale / Sarbatori ==
* Sfântul Prooroc Avdie; Sf. Sfințit Mc. Varlaam (calendarul creștin-ortodox)
* România - Ziua cercetătorului și proiectantului
* Ziua Internațională a Bărbatului
== Link-uri ==
* [https://glasul.info/2015/11/19/19-noiembrie-1377-prima-atestare-documentara-a-castelului-bran-prin-actul-emis-de-ludovic-i-de-anjou-1342-1382-prin-care-brasovenii-primeau-privilegiul-de-a-construi-cetatea-cu-munca-si-chel/- 19 noiembrie 1377 – Prima atestare documentara a Castelului Bran, prin actul emis de Ludovic I de Anjou (1342 – 1382), prin care brasovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea „cu munca si cheltuiala lor proprie”]
Rețineți că toate contribuțiile la WikiGlasul pot fi modificate, alterate sau șterse de alți contribuitori. Dacă nu doriți ca ceea ce scrieți să fie modificat fără milă și redistribuit în voie, atunci nu trimiteți materialele respective aici.
De asemenea, ne asigurați că ceea ce ați scris a fost compoziție proprie sau copie dintr-o resursă publică sau liberă (vedeți WikiGlasul:Drepturi de autor pentru detalii). Nu introduceți materiale aflate sub incidența drepturilor de autor fără a avea permisiune!

Pentru a edita această pagină, vă rugăm să rezolvați sarcina de mai jos și să introduceți rezultatul în căsuță (detalii):

Revocare Ajutor pentru modificare (se deschide într-o fereastră nouă)