Sabaria: Diferență între versiuni

De la WikiGlasul
Sari la navigare Sari la căutare
Fără descriere a modificării
Fără descriere a modificării
 
(Nu s-au afișat 8 versiuni intermediare efectuate de același utilizator)
Linia 1: Linia 1:
'''Sabaria''' (Savaria), astăzi cu denumirea de Szombathely în Ungaria, a fost un oraș întemeiat de romani în secolul I, sub numele de Colonia Claudia Savaria, și care a devenit un important centru religios în Panonia.
'''Sabaria''' (Savaria), astăzi o localitate cu denumirea de Szombathely în Ungaria, a fost un oraș întemeiat de romani în secolul I, sub numele de Colonia Claudia Savaria, și care a devenit un important centru religios în Panonia. La Sabaria (Savaria), astăzi cu denumirea de Szombathely și la [[Aquincum]] (n.r. aflat pe teritoriul capitalei Budapesta) s-au descoperit inscripții romane cu numele ultimului rege al Daciei, Decebal.
[[File:Sabaria-timbru.jpg|right|thumb|200px|Savaria]]
[[File:Colonia-Claudia-Savaria.jpg|right|thumb|200px|Colonia Claudia Savaria]]
 


== Întemeierea orașului ==
== Întemeierea orașului ==
Linia 8: Linia 7:
== Rolul orașului ==
== Rolul orașului ==
* a devenit un important centru religios în Panonia
* a devenit un important centru religios în Panonia
[[File:Sabaria-timbru.jpg|right|thumb|200px|Savaria]]
== Numele lui Decebal prezent pe o placă de piatră ==
* La Sabaria (Savaria) numele lui Decibalus este prezent pe o piatră cu o listă de “patroni” ai unui templu
* După săpăturile efectuate la Sabaria (Savaria), azi Szombathely, se găsește la templul lui Isis, o zeitate împrumutată de la egipteni, o piatră care conține o listă cu foarte multe nume, așa zișii susținători ai templului. Printre primele rânduri găsim de asemenea numele lui Decibalus. Este vorba de Pannonia Superior, anul 188, și aici în mod suprinzător avem de a face cu un Iulius Decibalus
== Se crede că poetul Ovidius ar fi înmormântat la Sabaria ==
* Sabaria este un oraș special pentru că aici se crede că ar fi și mormântul poetului Ovidius Naso, cel care fusese exilat ani buni printre “barbarii” geți la Tomis, și a căror limbă a deprins-o după primii șase ani petrecuți printre ei. Ei, Sabaria este specială pentru că prin secolul XIX se credea că acolo s-a găsit un artefact învelit în ceară care ar conține un poem al lui Ovidiu scris în limba geților.
== Link-uri ==
* [https://glasul.info/2024/05/24/prezente-dacice-in-panonia-in-ungaria-inscriptii-cu-numele-lui-decebal-descoperita-de-unguri/ - Prezențe dacice în Panonia, în Ungaria! Inscripții cu numele lui Decebal descoperite de unguri]
[https://glasul.info https://glasul.info/thimtikr/2024/05/Sabaria-Aquincum.jpg]

Versiunea curentă din 24 mai 2024 06:54

Sabaria (Savaria), astăzi o localitate cu denumirea de Szombathely în Ungaria, a fost un oraș întemeiat de romani în secolul I, sub numele de Colonia Claudia Savaria, și care a devenit un important centru religios în Panonia. La Sabaria (Savaria), astăzi cu denumirea de Szombathely și la Aquincum (n.r. aflat pe teritoriul capitalei Budapesta) s-au descoperit inscripții romane cu numele ultimului rege al Daciei, Decebal.

Colonia Claudia Savaria

Întemeierea orașului[modificare]

  • a fost un oraș întemeiat de romani în secolul I, sub numele de Colonia Claudia Savaria

Rolul orașului[modificare]

  • a devenit un important centru religios în Panonia
Savaria

Numele lui Decebal prezent pe o placă de piatră[modificare]

  • La Sabaria (Savaria) numele lui Decibalus este prezent pe o piatră cu o listă de “patroni” ai unui templu
  • După săpăturile efectuate la Sabaria (Savaria), azi Szombathely, se găsește la templul lui Isis, o zeitate împrumutată de la egipteni, o piatră care conține o listă cu foarte multe nume, așa zișii susținători ai templului. Printre primele rânduri găsim de asemenea numele lui Decibalus. Este vorba de Pannonia Superior, anul 188, și aici în mod suprinzător avem de a face cu un Iulius Decibalus

Se crede că poetul Ovidius ar fi înmormântat la Sabaria[modificare]

  • Sabaria este un oraș special pentru că aici se crede că ar fi și mormântul poetului Ovidius Naso, cel care fusese exilat ani buni printre “barbarii” geți la Tomis, și a căror limbă a deprins-o după primii șase ani petrecuți printre ei. Ei, Sabaria este specială pentru că prin secolul XIX se credea că acolo s-a găsit un artefact învelit în ceară care ar conține un poem al lui Ovidiu scris în limba geților.

Link-uri[modificare]

Sabaria-Aquincum.jpg