27 Decembrie: Diferență între versiuni

De la WikiGlasul
Sari la navigare Sari la căutare
 
(Nu s-a afișat o versiune intermediară efectuată de același utilizator)
Linia 4: Linia 4:
* [[1806]] Constantin Ipsilanti revine la București. El organizează o oaste destinată să-i permită realizarea planului său, de constituire a unui regat al Daciei format din Moldova, Țara Românească și Serbia.
* [[1806]] Constantin Ipsilanti revine la București. El organizează o oaste destinată să-i permită realizarea planului său, de constituire a unui regat al Daciei format din Moldova, Țara Românească și Serbia.
* [[1816]] A avut loc la Iași din inițiativa lui Gheorghe Asachi primul spectacol de teatru în limba română: "Mirtil și Hloe", pastorala într-un act
* [[1816]] A avut loc la Iași din inițiativa lui Gheorghe Asachi primul spectacol de teatru în limba română: "Mirtil și Hloe", pastorala într-un act
* [[1910]] 27 decembrie 1910. Galati langa Fagaras. Alegere de primar. Dreptul de a intocmi lista candidatilor il are preotul maghiar Bisztray care vrea sa-si impuna protejatul si omul de afaceri. Taranii il vor pe Niculae Cornea. Preotul nu vrea sa-l treaca pe lista. Taranii il propun pe Ilie Marhau. Bisztray se opune. Taranii il ridica pe umeri pe Ilie Marhau si vor sa-l duca in fata pretorului care, scandalizat de curajul taranilor, da ordin jandarmilor sa imprastie multimea. Se trage foc. Se trece la atac cu baioneta. Cad 3 morti, 2 ucisi de gloante, unul strapuns pe la spate cu baioneta. Mai cad 7 raniti care sunt transportati peste munti si vindecati la Spitalul Brancovenesc din Bucuresti. Ancheta stabileste a jandarmii au fost in legitima aparare.
* [[1848]] Scrisoarea generalului Bem către locuitorii din Transilvania - cei care erau prinși că nu predau armele ungurilor, erau pedepsiți cu moartea: "Pentru locuitorii din Transilvania! Armata maghiară vine să te elibereze de rabinul reacției și tiraniei militare. Libertatea garantată de Constituția Ungariei va intra din nou în vigoare. Toate păcatele politice sunt supuse iertării generale pentru întreaga țară. Dar când se va lua vălul mult, când celor pierduți li se va da o iertare grațioasă: în același timp, îi avertizez pe toți locuitorii țării că toate noile încălcări politice împotriva guvernului constituțional vor fi pedepsite de legea militară. Cei care sunt prinși cu o armă în mâini sunt și cei care nu predau toate armele imediat după sosirea trupelor noastre: sunt pedepsiți cu moartea. Astfel, toți locuitorii acestei case sunt chemați să depună imediat oricare dintre armele lor de război la cea mai apropiată autoritate militară. Toate articolele și expedierile comandate pentru a hrăni armata vor fi recunoscute de ofițeri și plătite de comisarii guvernamentali. Adoptat la sediul Cluj-Napoca, 27 Decembrie 1848 Bem, general."
* [[1910]] 27 decembrie 1910. Galati langa Fagaras. Alegere de primar. Dreptul de a intocmi lista candidatilor il are preotul maghiar Bisztray care vrea sa-si impuna protejatul si omul de afaceri. Taranii il vor pe Niculae Cornea. Preotul nu vrea sa-l treaca pe lista. Taranii il propun pe Ilie Marhau. Bisztray se opune. Taranii il ridica pe umeri pe Ilie Marhau si vor sa-l duca in fata pretorului care, scandalizat de curajul taranilor, da ordin jandarmilor sa imprastie multimea. Se trage foc. Se trece la atac cu baioneta. Cad 3 morti, 2 ucisi de gloante, unul strapuns pe la spate cu baioneta. Mai cad 7 raniti care sunt transportati peste munti si vindecati la Spitalul Brancovenesc din Bucuresti. Ancheta stabileste ca jandarmii au fost in legitima aparare.
* [[2000]] Cu ocazia împlinirii a 2000 de ani de creștinism și a sfârșitului de mileniu, Banca Națională a României a pus în circulație o monedă comemorativă din aur, având un tiraj de numai 1.000 de exemplare.
* [[2000]] Cu ocazia împlinirii a 2000 de ani de creștinism și a sfârșitului de mileniu, Banca Națională a României a pus în circulație o monedă comemorativă din aur, având un tiraj de numai 1.000 de exemplare.

Versiunea curentă din 18 mai 2024 01:23

Evenimente[modificare]

  • 1391 Prima mențiune documentară a „logofătului” (șeful cancelariei domnești) în Țara Românească
  • 1784 Răscoala țărănească condusă de Horia, Cloșca și Crișan, izbucnită la 2 noiembrie 1784. Horea și Cloșca sunt prinși în pădurea Scorușet din munții Gilăului, apoi închiși la Alba-Iulia
  • 1806 Constantin Ipsilanti revine la București. El organizează o oaste destinată să-i permită realizarea planului său, de constituire a unui regat al Daciei format din Moldova, Țara Românească și Serbia.
  • 1816 A avut loc la Iași din inițiativa lui Gheorghe Asachi primul spectacol de teatru în limba română: "Mirtil și Hloe", pastorala într-un act
  • 1848 Scrisoarea generalului Bem către locuitorii din Transilvania - cei care erau prinși că nu predau armele ungurilor, erau pedepsiți cu moartea: "Pentru locuitorii din Transilvania! Armata maghiară vine să te elibereze de rabinul reacției și tiraniei militare. Libertatea garantată de Constituția Ungariei va intra din nou în vigoare. Toate păcatele politice sunt supuse iertării generale pentru întreaga țară. Dar când se va lua vălul mult, când celor pierduți li se va da o iertare grațioasă: în același timp, îi avertizez pe toți locuitorii țării că toate noile încălcări politice împotriva guvernului constituțional vor fi pedepsite de legea militară. Cei care sunt prinși cu o armă în mâini sunt și cei care nu predau toate armele imediat după sosirea trupelor noastre: sunt pedepsiți cu moartea. Astfel, toți locuitorii acestei case sunt chemați să depună imediat oricare dintre armele lor de război la cea mai apropiată autoritate militară. Toate articolele și expedierile comandate pentru a hrăni armata vor fi recunoscute de ofițeri și plătite de comisarii guvernamentali. Adoptat la sediul Cluj-Napoca, 27 Decembrie 1848 Bem, general."
  • 1910 27 decembrie 1910. Galati langa Fagaras. Alegere de primar. Dreptul de a intocmi lista candidatilor il are preotul maghiar Bisztray care vrea sa-si impuna protejatul si omul de afaceri. Taranii il vor pe Niculae Cornea. Preotul nu vrea sa-l treaca pe lista. Taranii il propun pe Ilie Marhau. Bisztray se opune. Taranii il ridica pe umeri pe Ilie Marhau si vor sa-l duca in fata pretorului care, scandalizat de curajul taranilor, da ordin jandarmilor sa imprastie multimea. Se trage foc. Se trece la atac cu baioneta. Cad 3 morti, 2 ucisi de gloante, unul strapuns pe la spate cu baioneta. Mai cad 7 raniti care sunt transportati peste munti si vindecati la Spitalul Brancovenesc din Bucuresti. Ancheta stabileste ca jandarmii au fost in legitima aparare.
  • 2000 Cu ocazia împlinirii a 2000 de ani de creștinism și a sfârșitului de mileniu, Banca Națională a României a pus în circulație o monedă comemorativă din aur, având un tiraj de numai 1.000 de exemplare.
librarie.net