Vasile Stoica: Diferență între versiuni

De la WikiGlasul
Sari la navigare Sari la căutare
Fără descriere a modificării
Fără descriere a modificării
Linia 1: Linia 1:
'''Vasile Stoica''' este un [[scriitor]] [[Români|român]], autorul cărții Suferințele din Ardeal (cunoscut sub numele de Basil Stoica, n. 1 ianuarie 1889, Avrig, România – d. 27 iulie 1959, Penitenciarul cu regim de maximă siguranță București, România) a fost un diplomat, publicist, analist politic și asistent apropiat al lui Tomáš Masaryk și Ionel I.C. Brătianu.  
'''Vasile Stoica''' este un [[scriitor]] [[Români|român]], autorul cărții Suferințele din Ardeal (cunoscut sub numele de Basil Stoica, n. [[1 ianuarie]] 1889, Avrig, România – d. [[27 iulie]] 1959, Penitenciarul cu regim de maximă siguranță București, România) a fost un diplomat, publicist, analist politic și asistent apropiat al lui Tomáš Masaryk și Ionel I.C. Brătianu.  
[[File:Vasile-Stoica.jpg|right|thumb|Vasile Stoica]]
[[File:Vasile-Stoica.jpg|right|thumb|Vasile Stoica]]


== Biografie:  ==
== Biografie:  ==
S-a născut la 1 ianuarie 1889 la Avrig. A murit la 27 iulie 1959, în Penitenciarul cu regim de maximă siguranță București.
S-a născut la [[1 ianuarie]] 1889 la Avrig. A murit la [[27 iulie]] 1959, în Penitenciarul cu regim de maximă siguranță București.


== Educație:  ==
== Educație:  ==

Versiunea de la data 4 mai 2020 19:12

Vasile Stoica este un scriitor român, autorul cărții Suferințele din Ardeal (cunoscut sub numele de Basil Stoica, n. 1 ianuarie 1889, Avrig, România – d. 27 iulie 1959, Penitenciarul cu regim de maximă siguranță București, România) a fost un diplomat, publicist, analist politic și asistent apropiat al lui Tomáš Masaryk și Ionel I.C. Brătianu.

Vasile Stoica

Biografie:

S-a născut la 1 ianuarie 1889 la Avrig. A murit la 27 iulie 1959, în Penitenciarul cu regim de maximă siguranță București.

Educație:

Vasile Stoica a terminat școala elementară din Avrig, după care a urmat cursurile școlii ortodoxe de la Brașov și pe cele ale Liceului Maghiar de Stat din Sibiu. Apoi a studiat la Facultatea de Litere a Universității din Budapesta (1909-1913), cu specializări la Paris (două semestre) și București. Interesul pentru politică se manifestă de timpuriu, Vasile Stoica devenind membru al Partidului Național Român din Transilvania și Ungaria încă din 1909. În octombrie 1913 a devenit președinte al organizației culturale „Petru Maior” a studenților români din Budapesta.

Carieră:

Vasile Stoica a fost cel care a redactat „Proclamațiile către Țară și Armată” lansate de regele Ferdinand I cu prilejul intrării României, în august 1916, în Primul Război Mondial. S-a remarcat prin participarea sa ca voluntar în acest război, fiind rănit de două ori și operat în mai multe rânduri la Iași, obținând astfel decorația „Virtutea Militară”.


Cărți scrise:

Suferintele-din-Ardeal-V.ST.jpg

librarie.net