29 Septembrie
Evenimente[modificare]
- 1917 În ședința din 29 septembrie 1917, Comitetul Executiv Central al Sovietului deputaților soldați, ofițeri și marinari moldoveni a decis „să ceară Comandantului Suprem să aprobe și să sprijine convocarea pentru data de 20 octombrie 1917, la Chişinău, a Congresului Soldaților și Ofițerilor Moldoveni”, stabilind şi norma de reprezentare: câte un ofițer și doi soldați de la fiecare 250 de oameni și câte un ofițer și un soldat de la unități sub 100 de oameni.
- 1901 La Hotelul Saskov din Budapesta, are loc intalnirea studentilor romani cu Nicolae Iorga. Poetul Octavian Goga continua sa publice in paginile revistelor Familia, Tribuna si Tribuna literara. ” Pe atunci au inceput sir eviziuirile mele. Era epoca posteminesciana, cu atmosfera ei de foaie vesteda si boli inchipuite. Eram fireste si eu atins de suflarea de foc a lui Eminescu… Protestam insa impotriva ucenicilor maladivi si nu ma puteam imprieteni cu acele aere de resemnare care invaluiau pe atunci societatea noastra incepatoare. Mi se parea ca trebuie o zguduire puternica sa ne aduca la matca noastra. Ma gandeam la o literatura care rascoleste si propaga marile adevaruri. Eram convins ca numai un realism sanatos poate fi temelia unei orientaripentur o literatura militanta. Din aceats aprotestare s-a inchegat un crez artistic.”
- 1944 TĂRIAN jud. Bihor -29 septembrie 1944- : În condiţiile fluctuante a liniei frontului, satul Tărian, localitate ce s-a aflat în Ardealul ocupat, a fost reocupat de armata maghiară. Odată cu reocuparea revin în localitate jandarmi unguri, care au format două grupuri, pretinse de ordine, una pentru Tărian iar al doilea pentru localitatea vecină, Girişul de Criş. Echipa de la Tărian aflată sub conducerea lui Alexandru Harmathi junior a procedat la represalii. Au fost ucişi 15 oameni şi alţii au fost răniţi. După împlinirea atrocităţii au luat hotărârea îndreptării spre Girişul de Criş. Aici, însă, o persoană, de etnie maghiară, cu conştiinţă, îl numim pe Alexandru Vagaszki, a procedat l-a dezarmarea lui Harmathi.
Nasteri[modificare]
- 1910 Arsenie Boca ieromonah, teolog și artist român (d. 1989)
- 1949 Gheorghe Funar, politician român
- 1949 Horia Stoicanu, compozitor, textier, solist vocal și chitarist român român (d. 2020)
- 1968 Traian Constantin Igaș, politician român
Decese[modificare]
- 1888 Iulia Hasdeu, scriitoare română (n. 1869)