1 Septembrie
Evenimente[modificare]
- 1552 În apropierea satului Țuțora, Iași a fost ucis în noaptea de 1 septembrie 1552 voievodul Ștefan Rareș
- 1552 Se încheie domnia voievodului Ştefan Rareş în Moldova
- 1600 Nobilimea transilvăneană refuză să participe la dieta de la Sebeş, judeţul Alba, şi proclamă insurecţia faţă de voievodul Mihai Viteazul.
- 1906 Octavian Goga este ales secretar literar al ASTREI
- 1915S-a creat la Bucuresti Federatia Unionista , in conducerea careia se afla si Octavian Goga
- 1917 Roman R. Ciorogariu renunță la calitatea de director al Institutului Pedagogic-Teologic cât și la cea de redactor șef al revistei "Biserica și școala"
- 1940 Sectia N.S.D.A.P. din Romania a trimis la Berlin un raport in care se arata ca in randurile armatei romane s-a creat un puternic curent in favoarea apararii cu arma a granitelor
- 1940 De la 1 Septembrie 1940 la 15 Mai 1941 au avut loc 98 devastări în masă şi 405 devastări izolate. Devastările în masă au fost săvârşite în majoritate de bande de terorişti unguri şi de unităţile armatei de ocupaţie. Cele mai numeroase au avut loc în Judeţul Sălaj (22), Odorhei (18), Trei Scaune (16), Satu-Mare (11) şi Mureş (11). Aceste devastări au fost însoţite uneori de asasinate, maltratări şi jafuri. Cele mai grave au avut loc în comunele: Horia, Ianculeşti, Ip, Lucăceni, Masva Nouă, Marna Siseşti, Sânţău, Scărişoara Nouă, Trăsnea, Tăşnad (Jud. Sălaj), Baba Novac, Berveni, Celu, Lazuri, Paulian, Principele Mihai (Jud. Satu-Mare), Diosig, Gepiu, Salonta, Şălari (Jud.Bihor), Frumoasa, Tulgheş (Jud. Ciuc), Breţcu, Covasna, Lunca Ozunului, Ozun, Poiana Sărată (Covasna).
- 1944 Comisiariatul general al refugiaților din Transilvania de Nord a fost încredințat domnului dr. Romul Pop, avocat, expulzat din Oradea
Decese[modificare]
- 1996 A murit la Agadir (Maroc), fotbalistul român Ion Oblemenco