MONUMENTUL REGELUI FERDINAND DIN CHIŞINĂU, imagine: neamulromanescblog.wordpress.com
La 16 ianuarie 1937, in memoria a 20 ani de la Congresul Militar Moldovenesc din Chisinau, ofiterii de rezerva (veterani) din Basarabia in numar de 15 persoane, sub presedintia d-lui Gherman Pantea, asistat de domnul Elefterie Sinicliu ca secretar, organizeaza Comitetul care a decis ridicarea la Chisinau, prin colecta publica, a Monumentului Regelui Ferdinand I al Romaniei, Intregitorul de Neam si Tara.
La 5 februarie 1939, în prezenţa reprezentantului la Chişinău a M.S. Regelui Carol II-lea, d-l. General Nicolae Ciupercă (fost ministru de război, inspector general al armatei române), a trei miniştri din Guvernul României şi a delegaţilor oficiali ai mai multor provincii româneşti, are loc dezvelirea monumentului.
Trebuie remarcat că în perioada interbelică în Basarabia au mai fost edificate încă două monumente ale Regelui Ferdinand: la Rezina (1938), sculptor Alexandru Plămădeală şi la Ismail (1938), sculptor Dimitrie-Bârlad.
Dupa 28 iunie 1940 , autoritățile sovietice l-au distrus.
Chişinău, anul 1939
Un an mai târziu se va instala puterea sovietică care va arunca în aer statuia regelui Ferdinand şi Clopotniţa.
La 16 ianuarie 1937, în memoria a 20 ani de la Congresul Militar Moldovenesc din Chişinău, ofiţerii de rezervă (veterani) din Basarabia au decis ridicarea la Chişinău, prin colectă publică, a Monumentului neuitatului Rege al României Ferdinand I, Întregitorul de Neam şi Ţară. Macheta statuii, elaborată de sculptorul român Oscar Han, a fost aprobată de M.S. Regele Carol II-lea a României, iar colectarea rapidă a fondurilor a permis aşezarea pietrei de temelie la 27 martie 1938.
Sculptura din bronz, exectată de O. Han, a fost mai întâi expusă la București, în grădina Ateneului Român spre a fi văzută şi admirată de locuitorii Capitalei. Ulterior, lucrarea a fost plasată la Chişinău pe un soclu de beton placat cu piatră moale .La 5 februarie 1939, în prezenţa reprezentantului la Chişinău a M.S. Regelui Carol II-lea, d-l. General Nicolae Ciupercă (fost ministru de război, inspector general al armatei române), a trei miniştri din Guvernul României şi a delegaţilor oficiali ai mai multor provincii româneşti, are loc dezvelirea monumentului în scuarul din faţa palatului mitropolitan, la 6 metri de bordura trotuarului bulevardului Alexandru cel Bun (azi Ştefan cel Mare şi Sfânt), în faţa monumentului portal al catedralei mitropolitane.
După prăbuşrea URSS, Clopotniţa, distrusă de sovietici, a fost restaurată. Mai avem o datorie – statuia nerefecută a regelui Ferdinand.
Surse:
[1] neamulromanescblog.wordpress.com [2] Petru Bogatu
S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…
Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…
Declinul evident al Imperiului Otoman începând cu prima jumătate a secolului XIX a încurajat mai…
Deputatul AUR Mihail Neamțu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă,…
La data de 18 aprilie 1942 în comuna Viile Sătmarului s-a petrecut încă un eveniment…
La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…
Leave a Comment