RSS

IICCMR: Alexandru Nicolschi, ile…

NICOLSCHI ALEXANDRU …

Un nou deliciu culinar aprobat d…

Autoritatea European…

O nouă idee strălucită a Ministr…

După ce a transmis î…

Senatoarea Diana-Iovanovici Șoșo…

"Medicul Cătălin Pet…

Impresionată de gestul unui scri…

Un tânăr scriitor ie…

O GREȘEALĂ PERICULOASĂ

Am auzit de multe or…

«
»
TwitterFacebookPinterest
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

DW/„Un motiv de neincredere” – Unionismul in versiunea Stratfor via Fundatia Universitara a Marii Negre

Print Friendly, PDF & Email

Tipul acesta de text face, in mod aluziv si fara sa asume deschis, exact ceea ce faceau PUNR si apoi Romania Mare dupa caderea comunismului. Atata doar ca fara maresalul Antonescu. Asa cum am mai spus, romanii trebuie sa gandeasca lumea cu capul lor si sa evite aceste capcane. Amuzant este ca si Vocea Rusiei sustinea la un moment dat ca Occidentul va oferi Transilvania Ungariei. Acum se sugereaza invers, ca apropierea dintre Rusia si Ungaria ar pune integritatea Romaniei in pericol. Cu totii se joaca cinic cu sensibilitatile romanesti. Prin urmare, faptul ca Fundatia Marii Negre lucreaza pe temeiul prognozelor agentiei Stratfor este mai curand un motiv de neincredere, nu in sinceritatea actorilor, ci in luciditatea proiectului.

DW/„Un motiv de neincredere” – Unionismul in versiunea Stratfor via Fundatia Universitara a Marii Negre

Un colocviu organizat de Fundatia Universitara a Marii Negre a lansat o noua dezbatere despre unificarea Romaniei cu Basarabia, anunta  dw.de si preluat de romaniabreakingnews.ro

Incorporarea fostei provincii Basarabia in cadrele statului roman nu este asumata oficial de fortele importante. Dar ideea a dobandit un avans remarcabil in ultimii ani, fiind incurajata de prezenta mai activa in zona a diplomatiei americane. In esenta, planul consta in a stimula dezbaterile unioniste la nivelul ”societatii civile” si de a crea o presiune asupra mediului politic.

Un exemplu este activitatea Fundatiei Universitara a Mării Negre, care reuneste specialisti din mediul academic, ziaristi si fosti diplomati si care se dedica de la o vreme proiectului unionist. Miercuri dupa-amiaza in Bucuresti, Fundatia a organizat un colocviu cu un titlu voit dramatic: ”Sfarsitul iluziilor, Republica Moldova intre Romania si Rusia”. Ideea ar fi ca moldovenii din stanga Prutului nu mai pot pastra independenta si iluzoria neutralitate, ca ar trebui sa admita deschis ca sunt un stat esuat si, tinand cont de blocarea extinderii europene, sa accepte unirea cu Romania.

Potrivit expertului Fundatiei, Petrisor Peiu, Republica Moldova sufera de o ”criza sistemica”, care o impiedica sa faca progrese in ciuda eforturilor sale si, in plus, are o prea mare dependenta economica fata de Rusia. Lasand la o parte deficitul urias al balantei comerciale, 68% din remiterile lucratorilor (cetateni) moldoveni intrate pana la declansarea crizei politice au venit din Federatia Rusa. Iar aceste resurse reprezentau 20-25% din PIB-ul Moldovei. Concluzia ar fi ca tara aceasta nu va fi acceptata niciodata in UE, fiind practic incapabila sa se restructureze pe cont propriu.

Au existat desigur si opinii diferite: Cristian Diaconescu a pretins ca perspectiva europeana ramane actuala in ciuda aparentelor, iar Adrian Cioroianu a fost si el mai retinut, dar tonul a fost dat de Dan Dungaciu, presedintele Fundației si de scriitorul basarabean Val Butnaru, unul dintre cei mai pasionati unionisti de la Chisinau. Cel putin pentru acesta din urma, problema economica este o falsa problema cata vreme este vorba de reunificarea unei”familii”.

libris.ro

Despre fundalul geopolitic nu s-a discutat deloc. Nefiresc, caci el este cel care decide in cele din urma. Dan Dungaciu a evocat insa o afirmatie facuta la Chisinau de americanul George Friedman, fondatorul agentiei Stratfor, care lansase pentru prima data varianta unificarii cu Romania. Titlul colocviului a fost o parafraza a acelei declaratii preluate la vremea respectiva de toata presa romaneasca.

Dar intrebarea este daca George Friedman este cel mai bun sfatuitor in aceasta problema. Am remarcat de mai multe ori in analizele sale referiri fugitive la situatia pretins incerta a Transilvaniei. Ciudate aluzii, cu atat mai mult cu cat nu au niciun corespondent in realitatea pe care o cunoastem noi, in estul Europei.

Si, se pare, sunt strecurate cu schepsis, caci un clip postat recent pe site-ul Stratfor sugereaza din nou ca Romania e pandita de pericole din toate directiile. Clipul contine o scurta prezentare istorica in care lasa sa se inteleaga ca Ungaria ar putea revendica din nou Transilvania. Ba mai mult, se spune ca nici sudul tarii nu este ferit de amenintari. Dupa ce denumeste cele trei provincii istorice, naratoarea anunta:

Niciuna din aceste trei parti nu este usor de aparat. Transilvania a fost cucerita de unguri in mai multe etape incepand cu secolul al XI-lea, fiind stapanita ulterior de Imperiul Otoman si de cel Austro-Ungar. Tara Romaneasca si Moldova au fost mereu scena confruntarii dintre otomani, habsburgi si mai tarziu rusi”.

Dar cine ar putea ataca astazi Transilvania care isi pastrează, potrivit Stratfor, vulnerabilitatea pe care a avut-o mereu? Nu se spune explicit, dar sugestia e clara din context.

Tinand seama de prestigiul de care se bucura Stratfor in mass-media din Romania, mesajul nu poate trece necomentat. Caci tipul acesta de text face, in mod aluziv si fara sa asume deschis, exact ceea ce faceau PUNR si apoi Romania Mare dupa caderea comunismului. Atata doar ca fara mareșalul Antonescu. Asa cum am mai spus, romanii trebuie sa gandeasca lumea cu capul lor si sa evite aceste capcane. Amuzant este ca si Vocea Rusiei sustinea la un moment dat ca Occidentul va oferi Transilvania Ungariei. Acum se sugereaza invers, ca apropierea dintre Rusia si Ungaria ar pune integritatea Romaniei în pericol. Cu totii se joaca cinic cu sensibilitatile romanesti.

Prin urmare, faptul ca Fundatia Marii Negre lucreaza pe temeiul prognozelor agentiei Stratfor este mai curand un motiv de neincredere, nu in sinceritatea actorilor, ci in luciditatea proiectului.

Citiți și…

„Interesul National in spatiul dintre Prut si Nistru”, pierdut printre interese si esecuri ne asumate (Comunicat de presa  – „Pozitie in Opozitie” privind Interesul Național Romanesc in spatiul dintre Prut si Nistru / 29 aprilie 2015 / Consiliul National al Asociatiei Culturale Pro Basarabia si Bucovina)

Sursa, autor: dw.de /Horatiu Pepine, DW -Bucuresti publicat pe romaniabreakingnews.ro

DW/„Un motiv de neincredere” – Unionismul in versiunea Stratfor via Fundatia Universitara a Marii Negre

DW/„Un motiv de neincredere” – Unionismul in versiunea Stratfor via Fundatia Universitara a Marii Negre

 

Susține GLASUL.info, presa independentă, susține adevărul Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22
BANCA TRANSILVANIA
Pentru: Portalul Glasul.info


REVOLUT
IBAN: GB34REVO00997029036608
BIC: REVOGB21

PATREON
patreon.com/glasul


Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta


Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info