Norocul de a asista la o privelişte pitorească i-a pălit pe locatarii de pe strada pietonală „Olga Kobyleanska”, cea mai frumoasă din Cernăuţi, care până la aşa-numita eliberare a ţinutului a purtat numele artizanului Unirii Iancu Flondor. Astăzi mulţi preferă să-i spună „fosta stradă Domnească”, mai puţin amintindu-se de marele înaintaş care a lăsat urme atât de frumoase în capitala Bucovinei, dar mai ales la Storojineţ.
Parada portului popular românesc la Cernăuţi
Nu s-a amintit de Iancu Flondor nici duminică, 22 mai, când artera ce i-a purtat numele a fost invadată de români falnici, pogorâţi parcă din străbunele balade, însă spiritul epocii făuritorilor de istorie românească plana deasupra străzii. De sus, prin geamuri deschise, câte un locatar cu pecetea secolelor trecute pe faţă se întreba dacă nu cumva iarăşi au venit românii.
Românii, însă, nici n-au plecat de aici vreodată. Ei trăiesc, muncesc, îşi făuresc mai departe destinul în acest oraş. Numai că nu atât de arătoşi şi zgomotoşi ca în duminica când şi-au scos portul naţional la defilare, ci tăcuţi, îmbrăcaţi în straiul zilnicei modestii. Această sărbătoare, prilejuită de împlinirea unui an de activitate a Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” (CCR), trebuia să fie cu o săptămână înainte.
Cititi intreg articolul pe ZorileBucovinei.com
- 7 iulie 1601 – Pornind din Debreţin, oastea lui Mihai Viteazul împreună cu cei 800 de soldaţi lui Mihalcea, trece prin Carei, după care îşi stabileşte tabăra la 7 iulie 1601 la Moftin - 7 iulie 2025
- 5 Iulie 1484 – începea Bătălia pentru cetatea Chilia. În vara anului 1484 otomanii au atacat cetatea-port Chilia în vederea extinderii ariei de dominație turcească în nordul Dunării de Jos - 5 iulie 2025
- 4 Iulie 1848 – Românii din Munții Apuseni încep să se înarmeze, sub conducerea lui Avram Iancu - 4 iulie 2025