Categories: Evenimente

Horia Pop, unul dintre puținii parlamentari care au luptat pentru România, a trecut la cele veşnice

În plină stare de urgență trebuie să vă mai dăm din păcate o veste tristă: unul dintre luptătorii pentru cauza românismului, pentru soarta românilor din Harghita și Covasna, Horia Pop, a trecut la cele veșnice, anunță părintele Mihai-Andrei Aldea.

Născut la 7 aprilie 1946, Bucureşti, Horia Pop a absolvit Facultatea de Energetică din cadrul Institutului Politehnic din Bucureşti, lucrând ca inginer și mai apoi în cadrul Ministerului Energiei Electrice. Ca parlamentar a activat în legislatura 1992-1996, din partea PUNR, formațiune politică în cadrul căreia îndeplinea funcșia de vicepreşedinte al filialei Braşov a PUNR, fiind de asemenea și şeful Departamentului de politică externă al PUNR.

“A trecut astăzi la cele veşnice un om extraordinar. A fost unul dintre rarii parlamentari care au luptat sau luptă pentru România. Este unul dintre luptătorii pentru înfiinţarea Episcopiei Harghitei şi Covasnei.

A luptat pentru drepturile Românilor din aceste două judeţe, pentru oprirea prigoanei maghiare asupra Românilor, pentru drepturile Românilor din Ungaria şi din alte ţări vecine, pentru refacerea multor biserici şi mânăstiri distruse în timpuri mai vechi sau mai noi.

Şi a mai luptat, mult şi cu durere, pentru unitatea Românilor, pentru refacerea României Mari şi pentru cultură, pentru citirea de cărţi (valoroase), începând cu cele de istorie. A ţinut piept cu demnitate şi diplomaţie, pe scena internaţională, atacurilor împotriva Românilor (şi mai ales celor dinspre Balta La Ton).

O discuţie cu el era o încântare rară, cultura vastă şi iscusinţa cuvântului împletindu-se armonios şi strălucitor. Horia Pop, dragul nostru luptător, îţi simţim lipsa şi ne rugăm pentru tine! Dumnezeu să te primească!”, a scris pe facebook părintele Mihai-Andrei Aldea


Galerie Foto:
[envira-gallery id=”108080″]

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

4 Mai 1775 – A avut loc o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată de Poarta Otomană monarhiei habsburgice

În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…

4 zile ago

MAE dezminte “lista neagră” a Administrației americane referitoare la sancțiuni impuse găștii uzurpatoare

Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…

4 zile ago

Invitație la lectură: Secția Amazoanelor – File din istoria spionajului horthyst pe teritoriul României

Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…

5 zile ago

Melancolie

Eram și noi ca stele aprinse în boltă Clipesc fermecător și se salută Am dat…

o săptămână ago

26 Aprilie 1917 –  Memoriul de la Darnița (Kiev, Ucraina) a românilor transilvăneni prizonieri afirmă dreptul popoarelor la autodeterminare

S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…

2 săptămâni ago

25 Aprilie 1954 – O situaţie aproape incredibilă, numele unor români decedați maghiarizate pe adeverințele de înhumare

Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…

2 săptămâni ago