13 Mai 1904 - Jurnalistului Silvestru Moldovan i se mai dau 4 luni de temniță și 100 coroane amendă pentru articole de istorie popularizată publicate în FOAIA POPORULUI din Sibiu, DESPRE ORIGINEA NOASTRĂ
19 Iulie 1905 – Ziaristul Silvestru Moldovan, redactor la FOAIA POPORULUI, primește o amendă de 440 coroane pentru articolele lui politice
Silvestru Moldovan a lucrat ca publicist şi ziarist pentru „Gazeta Transilvaniei”, „Transilvania”, Tribuna” sau „Foaia Poporului”. A fost director al „Tipografiei” din Sibiu, a fost profesor la gimnaziul românesc din Braşov între anii 1885 și 1887, a fost membru activ al Societăţii geografice româneşti din Bucureşti, a întemeiat și redactat revistele literare beletristice Rândunica (1894-1895) și “Femeia și Familia” (Sibiu), a fost membru al secțiilor literare ale Asociațiunii Astra și membru al Societății academice “România Jună” din Viena, o figură marcantă a vieții sociale, culturale, politice și identitare din Transilvania.
Prin activitatea sa ca jurnalist, pentru „Gazeta Transilvaniei”, „Transilvania”, Tribuna” sau „Foaia Poporului”, Silvestru Moldovan poate fi considerat unul dintre precursorii Marii Uniri. Asta i-a adus însă numeroase procese, amenzi pecuniare și condamnări la închisoare cu executare.
Născut în anul 1861 la Agârbiciu în judeţul Cluj, Silvestru Moldovan a terminat liceul la Braşov, apoi a urmat universitatea la Cluj şi Viena. Cunoștea limbile română, maghiară și germană, fiind la curent cu toate evenimentele din Transilvania. A început să publice articole politice și identitare în „Gazeta Transilvaniei”, „Transilvania”, Tribuna” sau „Foaia Poporului”. Era însă vremea prigoanei și cenzurii maghiare – pentru seria de articole de istorie popularizată publicate în FOAIA POPORULUI din Sibiu, DESPRE ORIGINEA NOASTRĂ, a fost amendat și închis la Seghedin. Ziarul Foaia Poporului era oficiosul Partidului Național Român.
A fost amendat de foarte multe ori pentru delicte de opinie de către autoritățile maghiare și a fost închis în închisoarea de la Seghedin din Ungaria.
În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…
Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…
Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…
S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…
Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…
Leave a Comment