Categories: CulturalIstorie

Dicționarul numirilor de localități cu poporațiune română din Ungaria – Silvestru Moldovan, Nicolau Togan

Dicţionarul numirilor de localităţi cu poporaţiune română din Ungaria este o reeditare după aproximativ un secol a unei imense arhive ce conține elemente de toponimie şi geografie, lingvistică, demografie, etnografie, plus o mulțime de alte informații din diverse domenii.

Localitățile din teritoriile istorice locuite de români sunt prezentate amănunțit, lucrarea oferind informații de prim interes cu privire la demografie, edificiile religioase, denumirea localităţilor respective în expresie românească, maghiară si germană.

Autorii oferă date importante despre un număr de 4048 de localităţi, inclusiv cele aflate în componența altor state, precum și denumirea unor localități care astăzi nu mai există.

Cumpără acum Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria – Silvestru Moldovan, Nicolau Togan vândut de libris.ro la prețul de 52.5 lei

Lucrarea originală, „Dicționarul numirilor de localități cu popolațiune română din Ungaria, compus la încredințarea asociațiunei pentru literatură română și cultura poporului român de Silvestru Moldovan și Nicolau Togan, Sibiu, 1908 (ed. II: Bucuresti, 1915; ed. II  [recte III:] Sibiu, 1919)”, a fost reeditată în anul 2008 sub titlul de „Dicţionarul numirilor de localităţi cu poporaţiune româna din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş”.

Silvestru Moldovan s-a născut în anul 1861, în comuna Agârbiciu, judeţul Cluj. Prin activitatea sa ca jurnalist, pentru  „Gazeta Transilvaniei”, „Transilvania”, Tribuna” sau „Foaia Poporului”, Silvestru Moldovan poate fi considerat unul dintre precursorii Marii Uniri.

Contribuția sa pentru cauza românească și fervoarea cu care scria în apărarea drepturilor neamului românesc, i-au adus luni bune de închisoare și amenzi usturătoare din partea stăpânirii ungurești. Cu toate acestea, Silvestru Moldovan nu s-a oprit din militantismul său, indiferent de prețul pe care era nevoit să-l plătească. S-a stins din viață la 31 mai 1915, la Sibiu, cu trei ani înainte de Marea Unire.

 

Glasul Moldovei

Leave a Comment

Recent Posts

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

6 ore ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

18 ore ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

2 zile ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

3 zile ago

Fenomenul Seghedin, la fel de cutremurător ca Fenomenul Pitești

În conștiința colectivă recentă a poporului român, Fenomenul Pitești are o mai mare rezonanță decât…

3 zile ago

27 Aprilie 1956 –  Ana Pauker a susținut cu tărie că trebuie să se elibereze pașapoarte tuturor persoanelor care vor să plece în Israel

Din Stenogramele ședintelor Biroului Politic al Secretariatului Comitetului Central al PMR (n.r. Partidul Muncitoresc Român),…

3 zile ago