18 Iunie 1942 - La Baia Mare ceferistul Bontoș Mihai a fost invitat de primarul orașului să-și maghiarizeze numele. A refuzat. În 18 Iunie 1942 a fost prins de poliție și bătut
Aceasta este o relatare istorică semnificativă despre rezistența identitară în fața maghiarizării forțate în perioada ocupării nord-vestului Transilvaniei de către Ungaria horthystă (1940–1944), în urma Dictatului de la Viena.
Bontoș Mihai, un ceferist român din Comuna Baia Mare, este amintit pentru curajul său civic. La data de 18 iunie 1942 a fost prins de poliție și bătut după ce fusese invitat de primarul orașului pentru a-și maghiariza numele, și românul refuzase.
În acea perioadă, administrația maghiară a impus o politică agresivă de maghiarizare a numelor și identității românilor. Bontoș Mihai a refuzat să-și schimbe numele românesc în unul maghiar. A fost arestat și bătut de autoritățile locale ca represalii pentru refuzul său.
Acest gest de demnitate națională a devenit simbolic pentru numeroase acte de rezistență ale românilor din Ardealul de Nord în timpul ocupației.
Numele acestui ceferist român îl regăsim de mai multe ori pomenit în studiile istoricului român Vasile Lechințan care a acordat o atenție deosebită fenomenului deosebit de agresiv de maghiarizare instituțională a românilor din Transilvania de Nord aflată sub ocupație horthystă, ungară, între septembrie 1904 și octombrie 1944:
”
După masacrele înfăptuite de către Ungaria în Ardealul de Nord aflat sub teroarea horthystă, mai multe comisii mixte italiano-germane au mers în zona ocupată a Transilvaniei de Nord pentru a documenta semnalările despre atrocitățile comise de unguri.
Pe data de 21 octombrie 1940 de exemplu, o comisie mixtă italiano-germană, alcătuită sub conducerea miniștrilor Roggeri și Altenburg, poposea în fostul județ interbelic Someș. Peste doar o zi, pe 22 cotombrie 1940, comisia mixtă ajungea în sfârșit și la Ip, Treznea și Zalău, confirmându-li-se faptul că toate semnalările părții românești erau întru totul adevărate.
La 8 iulie 1481 a avut loc Bătălia de la Râmnic, un moment important din…
Pornind din Debreţin, oastea unificatorului, condusă de comandanţi destoinici, împreună cu cei 800 de soldaţi…
În numele plutocrației s-au făcut crime împotriva umanității sute de ani. Iar când marii oligarhi…
În a doua jumătate a secolului al XV-lea, Imperiul Otoman, condus de sultanul Baiazid al…
Deși nu sunt finalizate încă lucrările la exterior și interior, parohia Sfântul Mare Mucenic MINA,…
Ziua de 4 iulie 1848, acest moment marchează începutul unei etape esențiale în Revoluția Română…
Leave a Comment