Limba moldovenească și limba română

Atunci când interesul le-o cere atât partea ucraineana cat si cea rusa se refera la limba românilor din Bucovina si Basarabia ba numind-o limba română ba limba moldovenească.

Astfel noul mitropolit al Kievului care a fost pana de curând mitropolit al zonei Cernăuţi si a avut enoriaşi români atrăgea atenţia la faptul că enoriaşii vorbitori de limba româna din patriarhia sa sunt îngrijoraţi de proaspetele evenimente din Ucraina şi ar fi posibil să ceară protecţia statului român.

Numindu-i vorbitori de limba română si nu limba moldovenească această afirmatie intră in contradicţie cu politica din ultimul timp atât a Ucrainei cat si a Rusiei ( mostenita de pe timpul colosului cu picioare de lut URSS atunci cand Uniunea Sovietica nu avea o problema atat cu nationalitatea românilor ci cu unitatea românilor ,pe principiul divide si cucereste / stăpâneşte , divide et impera ).

Dacă în afara confuziei semănate în rândul românilor din Bucovina si Basarabia (asta si cu complicitatea unor pseudo-istorici si “lingvisti” rusofoni ) reuşeşti să produci confuzie şi în râdul opiniei internaţionale asupra unei aşa zise , presupuse “diferenţe” intre limbile română şi moldovenească scopul atins este şi mai important ( românii , moldovenii şi bucovinenii ştiu foarte bine ce limbă vorbesc şi faptul că nu le trebuie translator pentru limba română).
De fapt acesta a fost si este inca scopul principal al acestei aberatii puerile cu limba moldoveneasca : poate reusesc printr-o minune sa prosteasca opinia internationala prin confuzie si dezinformare sau uneori chiar deformare a realitatii in ceea ce priveste limba vorbită de basarabeni.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Libertate unde esti, nu te-am vazut la Pungesti

sâm mart. 1 , 2014
La Pungesti din pacate nu mai este nici libertate, nici drepturi fundamentale, nici respect pentru oameni batrani, nici pentru mediu, nici pentru pamant si ape curate. Clasa politica actuala in care masele iesite in strada in 2012 si-au pus sperantele pare sa fie exact ceea ce oamenii nu credeau: vanzatori de tara, tradatori de […]
Libertate unde esti, nu te-am vazut la Pungesti

Poate vă place și:

libris.ro