Se cultiva din nou canepa in Romania!, Foto: captura Digi 24
Cand eram copil erau campuri intregi plantate cu canepa romaneasca. Romania are o lunga traditie in cultivarea si prelucrarea canepii. Din cauza incompetentei generalizate din Romania industria de prelucrare a plantelor tehnice, o afacere profitabila pe vremea lui Ceausescu, a fost ingropata fara prea multe explicatii. Odata cu industria de procesare a canepii insa s-au distrus si o parte din indeletnicirile care tin de traditiile populare ale poporului roman.
Canepa romaneasca nu este drog! Ea contine doar 0,01 % componente halucinogene deci nu se poate numi canepa romaneasca planta halucinogena. Mai mult decat atat, canepa romaneasca face parte din traditiile poporului roman, astfel ca respectandu-ne traditiile, ne regasim identitatea.
Stramosii nostri au folosit aceasta planta pentru a-si face haine sau diferite alte lucruri din materialul textil obtinut din canepa, bunicii nostri, au folosit pana de curand canepa pentru diferite scopuri: ca materie prima in constructii, in industria medicamentelor, in industria textila, etc Acum au inceput cateva persoane s-o cultive din nou pe suprafete mici.
Prin cadru legal neadecvat s-a distrus o intreaga industrie profitabila. Am vazut cu totii descinderile facute de catre fortele de ordine trimise de autoritati la cate vreo batrana care de multe ori nici nu stia ca in gradina sa creste canepa, ramasa accidental sau adusa de vant. Canepa romaneasca insa a fost pusa in umbra de canabis, multi dintre agricultori preferand sa nu aiba “circ” pe acest subiect, cultura fiind confundata cu altceva.
Procesarea canepii romanesti ar aduce in schimb castiguri enorme, pentru ca aceasta planta este printre putinele din care nimic nu se arunca dar din cauza legislatiei inadecvate nimeni nu mai vrea sa-si asume responsabilitatea.
[2] www.digi24.ro
[3] www.youtube.com/watch?v=TeHwSEjLYqQÎn a doua jumătate a secolului al XV-lea, Imperiul Otoman, condus de sultanul Baiazid al…
Deși nu sunt finalizate încă lucrările la exterior și interior, parohia Sfântul Mare Mucenic MINA,…
Ziua de 4 iulie 1848, acest moment marchează începutul unei etape esențiale în Revoluția Română…
Unul dintre paradoxurile antiromânismului din Ardealul teorizat de administrația maghiară în perioada dualismului austro-ungar este…
Gestul lui Nicolae Borgovan, din 2 iulie 1888, la Beiuș, este unul dintre acele momente…
"„𝐄𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚̆ 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬̦𝐭𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨𝐝, 𝐒̦𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧 𝐜𝐞𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐞!” Miercuri, 2 iulie 2025, începând cu ora 10:00,…
View Comments
DE CE TREBUIE SA FIM AI CUIVA , BA A RUSILOR BA A OCCIDENTULUI ???