Primul roman care a primit interdictie de a intra in Ucraina
Conform unui articol publicat de cei de la informatorulbt.ro una dintre primele decizii ale noilor autorități politice de la Kiev a fost cea de a interzice mai multor persoane de alte cetatenii decât cea ucraineană de a mai putea intra pe teritoriul Ucrainei.
Printre cei care au primit interdicție a fost și directorul și presedintele “Asociatiei Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța”.
Profesorului botoșănean Constantin Moroșanu ( Darabani, Botoșani ) i-a fost interzis timp de un an accesul în Ucraina înecepând cu data de 25 mai 2014.
Este practic primul român căruia i s-s interzis oficial să intre în această țară. Decizia ar fi fost emisă de unul dintre serviciile secrete ale Ucrainei (S.B.U.).
Motivul real pentru care i s-a impus aceasta interdictie ar fi de fapt publicația “Plai Darabanean”, publicație pe care profesorul o conduce și la care colaborează personalități importante ca redactori din România, Ucraina și Republica Moldova.
Temele abordate de obicei in publicatia respectiva au fost legate intotdeauna de spiritul unificarii si emanciparea politica si sociala a romanilor de peste Prut. Acelasi obiectiv statutar il are si asociația amintita, prezidata de catre profesorul Moroșanu.
Profesorul a fost dat in consemn la granitele Ucrainei si a aflat astazi când a vrut să treaca frontiera din Mămăliga (localitate din Republica Moldova) către Ucraina.
Consternat de decizia serviciilor din Ucraina profesorul Morosanu a afirmat ca va depune o contestatie considerand aceasta decizie abuziva.
Surse :
http://www.informatorulbt.ro/exclusiv-primul-roman-interzis-ucraina/
http://plai-darabanean.ucoz.ro/
La data de 19 iulie 1877, Marele Duce Nicolae, comandantul suprem al armatelor rusești, a…
Confruntarea de la Stănilești, din 18 iulie 1711, a fost un moment crucial și tragic…
Evenimentul din 16 iulie 1479, legat de lucrările de construcție/reconstrucție a Cetății Chilia de către…
Evenimentul din 16 iulie 1894, în care guvernul maghiar de la Budapesta a dizolvat Partidul…
Evenimentul de la Lupșa, din 14 iulie 1910, este un episod mai puțin cunoscut, dar…
La începutul lunii iulie 1601, Mihai Viteazu îşi schimbă tabăra militară de la Debreţin, trece…
Leave a Comment