Site icon Glasul.info

Monitorizarea retelelor de socializare de catre serviciile de informatii

Monitorizarea retelelor de socializare de catre serviciile de informatii

Monitorizarea retelelor de socializare de catre serviciile de informatii

Inca de la lansarea experimentala a retelelor de socializare s-au strans informatii despre utilizatorii acestor retele. In timp insa mijloacele de strangere a informatiilor atat de catre servicii de informatii cat si de companii private au devenit din ce in ce mai complexe.

Acum se utilizeaza programe software sofisticate care includ strangerea tuturor informatiilor personale si confruntarea lor incrucisata cu alte baze de date astfel incat sa fie filtrate informatiile false de cele adevarate. Retelele de socializare au usurat astfel extrem de mult munca serviciilor de informatii nemaifiind necesar un numar foarte mare de agenti operativi in teren pentru a aduna aceste informatii care de altfel ar fi fost mult mai greu de obtinut.

 

Monitorizarea retelelor de socializare de catre serviciile de informatii

Retelele de socializare au avantajul ca se pot face profile comportamentale ale anumitor persoane care pot dezvolta anumite pericole la adresa securitatii unei tari sau potentiale acte de terorism, insa acum s-a ajuns la o monitorizare globala fara nici o discriminare fiind monitorizate masiv toate persoanele prezente pe retelele sociale.

Pe langa software specializat in recunosterea faciala se mai folosesc programe care filtreaza anumite cuvinte sensibile cum ar fi cele legate de arme de foc , explozibil , bombe sau atentate si chiar de cele legate de extremism , rasism sau xenofobism.

Cei care au obisnuinta de a folosi pe retelele de socializare cuvinte care pot fi interpretate ca rasiste, xenofobe sau extremiste, chiar si daca aceastea uneori sunt folosite in gluma, ele sunt stocate in baze de date informatice. Astfel, in urma unor asemenea interceptari care au fost eliberate pe Wikileaks, se poate constata cum sunt urmarite de exemplu gruparile extremiste din anumite tari europene care folosesc saluturi sau simboluri neo-naziste.

Cei care tin la “intimitatea” lor si nu vor sa impartaseasca informatii private cu diferite servicii de informatii sau companii private e preferabil sa nu incarce niciodata poze private sau sa se eticheteze mereu in fotografii pe retelele de socializare. Ganditi-va cel putin la ipoteza foarte plauzibila ca cineva va poate clona contul si sa va treziti confundati cu vreun raufacator care vrea astfel sa-si ascunda urmele.

Surse:

http://www.realitatea.net/nemtii-vor-sa-spioneze-in-timp-real-retelele-de-socializare_1452319.html

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/International/Spionajul+american+la+un+nou+nivel+NSA+aduna+milioane+de+imagini

http://www.caplimpede.ro/te-simti-in-siguranta-pe-internet-vezi-cum-iti-este-urmarit-fiecare-click/

Exit mobile version