Imperiul Foamei, exterminarea prin foamete a dusmanilor politici
Diplomatul Vadim Guzun revine in atentia cititorilor cu un nou volum intitulat “Imperiul foamei” publicat la editura Filos. Este vorba de exterminare prin foamete ca instrument politic, utilizat in URSS in perioada sovietica a anilor 1920-1940.Astfel sunt cercetate cauzele acestei tragedii dar si situatia romanilor din Ucraina si Basarabia.
Autorul cercetează cauzele şi mecanismul tragediei; situaţia românilor din Ucraina şi Basarabia – victime ale celor trei episoade majore ale foametei; conexiunea cu alte mijloace leninist-staliniste de sovietizare; efectele înfometării asupra României; nivelul cunoaşterii, impactul asupra relaţiilor bilaterale şi a celor multilaterale; reacţia autorităţilor naţionale, internaţionale şi a opiniei publice; legătura dintre foametea artificială şi inventarea naţiunii „moldoveneşti”; cum a fost tratat subiectul în literatura de specialitate.
In tarile sau teritoriile care au cazut sub influenta si conducerea directa a sovieticilor, au fost implementate la o scara larga campanii de exterminare a “dusmanilor politici” printr-o gama variata de masuri, printre care si infometarea.
Unele dintre cele mai barbare forme de opresiune si exterminare fizica a “dusmanilor revolutiei” au fost gandite si aplicate in epoca sovietica, regimul instaurat in URSS dupa revolutia din 1917 facand mai multe victime chiar si decat nazistii.
Puteti cumpara cartea Imperiul foamei si online de pe Librarie.net sau de pe alte site-uri de profil.
Evenimentul de la Lupșa, din 14 iulie 1910, este un episod mai puțin cunoscut, dar…
La începutul lunii iulie 1601, Mihai Viteazu îşi schimbă tabăra militară de la Debreţin, trece…
Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…
Evenimentul din 11 iulie 1848, când Lajos Kossuth, liderul revoluției maghiare, a cerut recrutarea de…
Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…
Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…
Leave a Comment