Site icon Glasul.info

Istoria interzisa – Un submarin sovietic a omorat 800 de evrei romani ce fugeau in Palestina

Istoria interzisa - Un submarin sovietic a omorat 800 de evrei romani ce fugeau in Palestina

Istoria interzisa - Un submarin sovietic a omorat 800 de evrei romani ce fugeau in Palestina

Nu mai este un secret pentru nimeni acum faptul că inițial naziștii și sovieticii erau aliați iar evreii care credeau ca scăpau refugiindu-se în Rusia erau prinși de sovietici și predați cu zâmbetul pe buze înapoi germanilor.

Un submarin notoriu care a  dispărut în timpul celui de-al doilea război mondial a fost descoperit în largul coastei României. O echipa mixtă, româno-olandeză a descoperit submarinul dar numai după o examinare atentă a devenit clar că este submarinul sovietic SC-213, un submarin de sub-clasă Shchuka recunoscut pentru torpilarea Struma, o navă cu refugiați ai holocaustului care avea aproape 800 de evrei ce fugeau din România pentru a ajunge  în Palestina în data de  24 februarie 1942. Toți pasagerii, cu excepția unuia s-au înecat.

Istoria interzisa – Un submarin sovietic a omorat 800 de evrei romani ce fugeau in Palestina

La 15 noiembrie 2008, submarinul a fost descoperit la 12 mile în largul coastei de la Constanta de scafandri (2 români și 1 olandez) de la centrul de scufundări Aquarius și identificarea SC-213 a fost anunțată la 23 august 2010 de către autoritățile române și reprezentanții Federației Rusă din România.

 

Struma a fost o navă de transport care naviga sub pavilion bulgar al Panama plătit de către organizațiile sioniste din România pentru a transporta evrei români în Palestina.

Vasul Struma a plecat din portul românesc Constanța, în 7 decembrie 1941, și transport 781 de refugiați evrei, în încercarea lor disperată de a ajunge cu orice preț în Palestina. Autoritățile turcești au reținut vasul Struma și pasagerii ei în Istanbul timp de 10 săptămâni, pentru că aproape nici unul dintre ei nu a obținut vize pentru a intra în Palestina, iar autoritățile britanice au insistat ca în cadrul politicii lor de imigrare evreiască în Palestina, ei nu vor permite nici pentru restul evreilor care vor mai veni să facă acest lucru.

Un motiv în plus pentru care britanicii refuzau să le acorde vize este acela pentru că ei considerau că vin dintr-o țară care la acel moment le era inamic (România). Motorul vasului Struma s-a defectat atunci când părăseau România și din nou, atunci când se apropiau de Turcia, și în ciuda tentativelor de reparații de la Istanbul el a rămas  inoperabil. Pasagerilor li s-a interzis să coboare de pe vas în port cât vasul a fost oprit în carantină, doar câțiva membri din echipaj având dreptul să coboare de pe vas sau cei care apucaseră prin diferite metode să obțină viza din partea britanicilor.

Singurele alimente pe care pasagerii au fost capabili să le obțină au fost cele aduse la bord de către un evreu turc pe nume Simon Brod, care lucra cu Semiluna Roșie și de alți evrei din Istanbul.

 

La data de 23 februarie 1942 un remorcher turc a remorcat vasul Struma înapoi în Marea Neagră și l-a aruncat în derivă ei aproximativ 10 de mile în largul coastei Turciei. În dimineața zilei de 24 februarie, submarinul Shch-213, comandat de DM Denezhko, a tras o singură torpilă care a scufundat rapid vasul Struma. Mulți pasageri au fost prinși sub punte și s-au înecat rapid.

Mulți alții au supraviețuit la bordul navei după scufundarea acesteia și s-au agățat de resturile navei, dar pentru ore bune nu a venit nici o salvare de nicăieri, așa ca toți au murit înecați sau de hipotermie în afara unuia. Singurul supravietuitor a fost un tânăr în vârstă de 19 ani, numit David Stoliar, născut în Basarabia dar care venea la acel moment din București, care a fost salvat a doua zi de către echipajul de pe o barcă cu vâsle turcească.

Din păcate, după salvarea lui Stoliar, el a fost închis în Turcia timp de șase săptămâni. Numai după un protest plin de zel al evreilor din Palestina autorităților turcești l-au eliberat. Autoritățile britanice i-au emis după aceea viză ăentru Palestina.

Stoliar mai târziu s-a alăturat armatei britanice și a servit Anglia în Egipt și Libia, apoi mai târziu în armata israeliană în războiul din 1948 pentru independența Israelului. Mai târziu, el s-a mutat în Statele Unite ale Americii.

 

Inițial se credea o mină rătăcită a scufundat Struma, dar în anii 1960, istoricul german Jürgen Rohwer stabilit că SC-213 a făcut acest lucru.

Autoritățile sovietice au lăudat echipajul Shch-213 pentru scufundarea vasului Struma:

Submarinul Shch-213 … a întâlnit în dimineața zilei de 24.2.1942 un vas inamic neprotejat Struma … Nava a fost torpilată cu succes de la o distanță de 1118 de metri [] și scufundată … ofițeri inferiori … Unitatea de Comandă și subofițerii … și marinarul care a lansat torpila … au demonstrat curaj. (Arhivele Militare Sovietice)

Decenii la rând propaganda sovietică bolșevică a încercat să dea vina pe România pentru această crimă barbara pe care o savârșise chiar URSS. Pană la urmă Marina Rusă n-a mai avut încotro și a trebuit să recunoască aceasta greșeala așa cum au denumit-o ei și de care au acuzat fără nici o rușine România.

Se pare că istoria noastră trebuie rescrisă pentru că ne-au scris-o alții și ne-au scris-o prost!

 

Despre acest incident și despre minciuna grosolană aruncată asupra României au început să scrie și alții, după cum puteți vedea în imaginea de mai sus. Este o carte ce conține în principal articole free sau open source de pe Wikipedia, articole din care ne-am inspirat până și noi pentru acest articol.

Surse:

1) http://southcarolina1670.wordpress.com/2010/09/27/notorious-world-war-ii-sub-discovered/
2) http://www.respiro.org/Issue4/FILM_StrumaStelianTanase.htm#prezentare
3) http://www.sephardicstudies.org/struma.html
4) https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2013/05/16/scufundarea-vasului-struma-o-crima-sovietica-ascunsa-timp-de-decenii/comment-page-1/
5) http://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_submarine_Shch-213
6) http://www.town.ural.ru/ship/ship/h213.php3
7) http://www.deepstorm.ru/DeepStorm.files/17-45/sh%20X/Sh-213/Sh-213.htm

 

Exit mobile version