Republica Moldova, amenintata de o rebeliune armata?

Dupa destabilizarea Ucrainei vine si randul Republicii Moldova? Diversionistii din regiunile cu tendinte separatiste din Republica Moldova incearca sa puna presiune si ameninta cu actiuni similare separatistilor pro-rusi din Ucraina.

Cu toate acestea actiunile lor de pana acum au fost mai degraba confuze si timide dar exista unele semnale de ingrijorare pentru ca de curand au inceput sa apara cazaci veniti din Crimeea in Gagauzia. Sub acoperirea asa numitelor garzi populare au aparut ca prin minune de parca ar fi fost teleportati, detasamente de cazaci din Rusia si din Crimeea care a fost de curand si ea anexata Rusiei.

Republica Moldova, amenintata de o rebeliune armata?


Semnalele legate de evenimentele recente din Republica Moldova sunt insa neclare pentru ca pana si separatistii din Transnistria iau in ultima vreme in calcul o eventuala integrare in UE, care de altfel nu este posibila decat ca parte integranta din Republica Moldova atata timp cat Transnistria nu va avea granita comuna cu Rusia si dupa cum stim gazele rusesti nu vor mai putea trece prin Ucraina.

Rusia, dupa toate aspectele va lasa Republica Moldova sa semneze acordul de asociere cu UE si oficial Transnistria si Gagauzia inca fac parte din Republica Moldova, Transnistria nefiind recunoscuta pe plan international nici macar de Rusia. Asadar Transnistria va fi integrata la pachet cu Republica Moldova in UE? Nimeni nu poate prevedea inca ce va fi dar cert este ca Transnistria se confrunta cu mari probleme economice.

Transnistria se confrunta cu diverse probleme, inclusiv cu cele economice atat din cauza situatiei geopolitice cat si din cauza stationarii unui numar mai mare de soldati, dupa unele estimari numarul soldatilor profesionisti din Transnistria fiind chiar mai mare decat numarul soldatilor profesionisti detinuti de Republica Moldova.

Tensiunile, inclusiv cele aflate sub spectru militar, exista atat intre Ucraina si Transnistria cat si intre Republica Moldova si Transnistria. Aducerea cazacilor rusi in Gagauzia si in Bugeac nu face decat sa tensioneze  si mai mult lucrurile in zona.

Singurul lucru care poate salva Republica Moldova de orice amenintare potentiala imediata sau viitoare este reunirea sa cu Romania. Ca parte a Romaniei si implicit a UE si a Nato, Republica Moldova nu va mai avea cosmaruri legate de evenimente asemanatoare celor din Ucraina.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

26 Aprilie 1917 –  Memoriul de la Darnița (Kiev, Ucraina) a românilor transilvăneni prizonieri afirmă dreptul popoarelor la autodeterminare

S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…

2 zile ago

25 Aprilie 1954 – O situaţie aproape incredibilă, numele unor români decedați maghiarizate pe adeverințele de înhumare

Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…

3 zile ago

24 Aprilie 1877 – Începe războiul ruso–turc, la care ia parte și România, dornică să–și consfințească independența de stat deplină

Declinul evident al Imperiului Otoman începând cu prima jumătate a secolului XIX a încurajat mai…

4 zile ago

Mihail Neamțu: “Împotriva fanatismului care monopolizează adevărul şi contra oricărui reflex inchizitorial de condamnare a opiniilor dizidente”

Deputatul AUR Mihail Neamțu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă,…

5 zile ago

18 Aprilie 1942 – Comuna Viile Sătmarului. Refugiatul Pop Vasile spânzurat de subsuori, timp de 5 zile, și zilnic stropit cu apă rece

La data de 18 aprilie 1942 în comuna Viile Sătmarului s-a petrecut încă un eveniment…

o săptămână ago

17 Aprilie 1906, Birchiș – Sătenii nu vor să voteze candidatul ungur. Jandarmii maghiari deschid focul asupra mulţimii

La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…

2 săptămâni ago