Site icon Glasul.info

Un scurt istoric al zilei de 9 decembrie si cum a afectat aceasta Romania in timp

1671: Răscoala împotriva domnitorului Gheorghe Duca, condusă de boierii Mihalcea Hâncu și Apostol Durac, cauzată de fiscalitatea excesivă. Răsculații îl alungă pe Gheorghe Duca din țară, însă reîntors cu ajutor turco–tătar, acesta reprimă răscoala.

 

1879 – S-a născut I.V. Stalin (Iosif Vissarionovici Djugaşvili), şef al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (1924-1953), personaj stigmatizat al istoriei. În anul 1928, a lansat primul plan cincinal care viza independenţa economică a Rusiei faţă de celelalte state ale lumii şi care a reprezentat, de fapt, colectivizarea forţată a zeci de milioane de gospodării ţărăneşti. Cei care s-au opus, ca şi aşa numiţii “duşmani ai poporului”, membri de partid indezirabili, au fost arestaţi, deportaţi în coloniile penitenciare sau asasinaţi (m.05.03.1953).

 

1894: Pe strazile Bucureștiului a început să circule primul tramvai electric (purtând numarul 14), de la Cotroceni la Obor.
1916: Primul Război Mondial: Bătălia de la Cașin – Germanii sunt opriți pe linia strategică de fortificații Focșani–Nămoloasa trecând prin Valea Cașinului și Valea Putnei.
1916: Are loc, în Sala Teatrului Național din Iași, deschiderea Parlamentului. Regele Ferdinand I a citit mesajul tronului care conținea hotărârea de a lupta până la capăt, nevoia solidarității naționale dar și promisiunea unor reforme esențiale în viitor.

 

1934: Dinu Lipatti primește Premiul de compoziție „George Enescu” pentru suita simfonică „Șătrarii”.

 

1938: Legația României de la Paris este ridicată la rangul de ambasadă, ambasador fiind numit Gheorghe Tătărescu

]

1941: Al Doilea Război Mondial: China declară război Japoniei, Germaniei și Italiei.

 

1948: Adunarea Generala ONU adoptă „Convenția pentru prevenirea și reprimarea crimei de genocid”.

 

1960: Este semnat, la Washington, primul Angajament postbelic, în domeniul culturii, învățământului și știintei între România și SUA.

 

1966: Intră în funcțiune Hidrocentrala Vidraru de pe râul Argeș.

 

1967: Marea Adunare Națională a ales în funcția de președinte al Consiliului de Stat pe Nicolae Ceaușescu, în locul lui Chivu Stoica.

1967: Dan Diaconescu s-a nascut in Caracal, pe data de 9 decembrie 1967 si este in zodia Sagetator.
1972 – România aderă la Fondul Monetar Internaţional şi la Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare, instituţii specializate ale ONU.

 

1981 –Gina Pistol s-a născut pe 9 decembrie 1981 în Roşiorii de Vede şi este considerată una dintre cele mai frumoase romance.

 

1991 – Acordul privind crearea unei uniuni politice, economice şi monetare europene a fost adoptat la reuniunea la nivel înalt a CEE de la Maastricht (Olanda, 9–10.12). Tratatul de la Maastricht a intrat în vigoare de la 1.11.1993, astfel încât Comunitatea Europeană devenea Uniunea Europeană (acest document a fost înlocuit de Tratatul de la Amsterdam, semnat la 02.10.1997).

 

1993: Tiraspol. Sentința asa-numitului „tribunal al poporului transnistrean” în procesul grupului de patrioți români, „grupul Ilașcu”. Ilie Ilașcu este condamnat la moarte, iar ceilalți membri la închisoare între 2 și 15 ani. După nouă ani de detenție și izolare, în mai 2001, Ilie Ilașcu va fi eliberat din închisoare.

Exit mobile version