In Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Kiev, dupa o pauza lunga, s-a reluat serviciul religios in limba romana

In Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Kiev, dupa o pauză indelungata, s-a reluat serviciul religios in limba romana pentru enoriasii romani, de catre preotul Dumitru Popescu.
Natura insasi a salutat acest eveniment, aparent la ordinea zilei, cu o vreme minunata si cu imaginea splendida a copacilor seculari inzapeziti.
Printre enoriasii de varste diferite, de la cei mici la veterani incaruntiti, Ambasadorul Republicii Moldova, domnul Ion Stavila si diplomati ai Ambasadei Romaniei.

In Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Kiev, dupa o pauza lunga, s-a reluat serviciul religios in limba romana

In perioada 1-5 august 2012, Corul „Byzantion“ din Iasi, alaturi de 50 de pelerini romani, a mers  intr-un pelerinaj la manastirile din Ucraina. Printre  lacasurile de cult vizitate s-a numarat si Catedrala „Adormirea Maicii Domnului“ din Lavra Pecerska.

În cadrul aceluiaşi pelerinaj, pelerinii români au participat la Sfânta Liturghie în Paraclisul „Schimbarea la Faţă“ al Catedralei „Adormirea Maicii Domnului“ din Lavra Pecerska, oficiată de pr. Dumitru Popescu, originar din Bucovina de Nord. „Paraclisul «Schimbarea la Faţă» aparţine parohiei moldo-române înfiinţată pe 13 noiembrie 2011, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Vladimir, Mitropolitul Kievului şi al întregii Ucraine, la iniţiativa cetăţenilor români şi moldoveni din Kiev, susţinută de ambasadele României şi Republicii Moldova. A fost o experienţă frumoasă şi o şansă poate unică să putem cânta în Catedrala «Adormirea Maicii Domnului» din Marea Lavră a Peşterilor din Kiev. Pentru noi a reprezentat o mare cinste să înălţăm cântarea psaltică românească în acelaşi lăcaş unde odihneşte Sfântul Petru Movilă“, a declarat Adrian Sîrbu, dirijorul Corului „Byzantion“. (C. Ciofu)

 

Catedrala Adormirii din Kiev-Pechersk Lavra, serviciu religios in limba romana

Surse:

[1] facebook.com/anatol.popescu [2] http://www.doxologia.ro/actualitate/arhiepiscopia-iasilor/credinciosi-romani-pelerinaj-la-manastirile-din-ucraina

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

12 iulie 1907 – Jandarmii unguri sfârtecă rochia domnișoarei Sofia Cercel pentru că avea în cusătură cele trei culori românești

Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…

o zi ago

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

3 zile ago

10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi

Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…

3 zile ago

10 Iulie 1466 – Încep lucrările la Mănăstirea Putna, ctitorie a lui Ştefan cel Mare

La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…

3 zile ago