In Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Kiev, dupa o pauza lunga, s-a reluat serviciul religios in limba romana

In Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Kiev, dupa o pauză indelungata, s-a reluat serviciul religios in limba romana pentru enoriasii romani, de catre preotul Dumitru Popescu.
Natura insasi a salutat acest eveniment, aparent la ordinea zilei, cu o vreme minunata si cu imaginea splendida a copacilor seculari inzapeziti.
Printre enoriasii de varste diferite, de la cei mici la veterani incaruntiti, Ambasadorul Republicii Moldova, domnul Ion Stavila si diplomati ai Ambasadei Romaniei.

In Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Kiev, dupa o pauza lunga, s-a reluat serviciul religios in limba romana

In perioada 1-5 august 2012, Corul „Byzantion“ din Iasi, alaturi de 50 de pelerini romani, a mers  intr-un pelerinaj la manastirile din Ucraina. Printre  lacasurile de cult vizitate s-a numarat si Catedrala „Adormirea Maicii Domnului“ din Lavra Pecerska.

În cadrul aceluiaşi pelerinaj, pelerinii români au participat la Sfânta Liturghie în Paraclisul „Schimbarea la Faţă“ al Catedralei „Adormirea Maicii Domnului“ din Lavra Pecerska, oficiată de pr. Dumitru Popescu, originar din Bucovina de Nord. „Paraclisul «Schimbarea la Faţă» aparţine parohiei moldo-române înfiinţată pe 13 noiembrie 2011, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Vladimir, Mitropolitul Kievului şi al întregii Ucraine, la iniţiativa cetăţenilor români şi moldoveni din Kiev, susţinută de ambasadele României şi Republicii Moldova. A fost o experienţă frumoasă şi o şansă poate unică să putem cânta în Catedrala «Adormirea Maicii Domnului» din Marea Lavră a Peşterilor din Kiev. Pentru noi a reprezentat o mare cinste să înălţăm cântarea psaltică românească în acelaşi lăcaş unde odihneşte Sfântul Petru Movilă“, a declarat Adrian Sîrbu, dirijorul Corului „Byzantion“. (C. Ciofu)

 

Catedrala Adormirii din Kiev-Pechersk Lavra, serviciu religios in limba romana

Surse:

[1] facebook.com/anatol.popescu [2] http://www.doxologia.ro/actualitate/arhiepiscopia-iasilor/credinciosi-romani-pelerinaj-la-manastirile-din-ucraina

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment
Share
Published by
Glasul.info

Recent Posts

Alina Gorghiu umblă cu „dicționarul 𝐎𝐑𝐓𝐎𝐏𝐄𝐃𝐈𝐂” după ea ca să nu se împiedice în limba română!

Madam Alina Gorghiu umblă cu "dicționarul 𝐎𝐑𝐓𝐎𝐏𝐄𝐃𝐈𝐂" după ea ca să nu se împiedice în…

15 ore ago

Sediul Poliției de la Carei ținta bătăii de joc a unei conduceri exclusiv UDMR?

Deși li se cere să asigure ordinea și liniștea publică în Municipiul Carei din județul…

o zi ago

Copii certați și înjurați în limba română ca să înțeleagă că limba maghiară e frumoasă!

Un cadru didactic de la o școală dintr-un oraș ardelean și-a prezentat o metodă didactică…

2 zile ago

8 Mai 1882 –  Cum tremura Ungaria la auzul înființării Comitetului  „România Iredentă” devenită mai apoi Societatea Carpații

La 8 mai 1882 la Budapesta era emisă circulara ministrului de interne regal maghiar, prin…

2 zile ago